Hvordan fjerner man sig selv online
Reklame:
  • Du vil aldrig kunne få en ren tavle – men du kan reducere dit digitale fodaftryk markant ved en gennemgang af dine onlinekonti.

Afhængig af hvornår du blev født, er der en god chance for, at du enten har brugt flere årtier online eller aldrig har kendt en offline verden. Uanset hvad, ved internettet og dets reklamegiganter enormt meget om dit liv.

Amazon, Facebook og Google har alle et væld af data om dig – inklusive dine likes og dislikes, sundhedsoplysninger og sociale forbindelser – men de er ikke de eneste. Utallige grumsede datamæglere, som du aldrig har hørt om, samler enorme mængder information om dig og sælger dem videre. Disse data bruges derefter af andre virksomheder, som du sandsynligvis aldrig har hørt om, til at få dig til at købe flere ting. Oven i det er alle dine gamle webforumkommentarer og dårligt orienterede indlæg på sociale medier stadig derude og venter på at forvandle dig til en milkshakeand.

På dette stadium vil det være meget svært at slette dig selv fuldstændigt fra internettet, men der er nogle trin, du kan tage for at fjerne meget af det. Fjernelse af personlige oplysninger og sletning af konti er en besværlig proces, så det er bedre at dele det op i et par mindre trin og håndtere dem over tid.

1. Fravælg datamæglere

Indsamling og salg af dine data er big business. I 2019 vedtog den amerikanske stat Vermont en lov, der pålægger alle virksomheder, der køber og sælger personlige oplysninger fra tredjepart, at registrere sig: Som svar loggede mere end 120 firmaer deres oplysninger. De omfattede virksomheder, der bygger søgeværktøjer til at slå enkeltpersoner op, firmaer, der håndterer lokationsdata, og dem, der er specialiseret i dine sundhedsdata. Disse virksomheder indsamler alt fra dit navn, adresse og fødselsdato til dit cpr-nummer, købsvaner, og hvor du gik i skole og hvor længe.

Blandt de største datamæglere er Acxiom, Equifax, Experian, Oracle og Epsilon. Nogle, men ikke alle, datamæglere lader folk fravælge at få deres personlige oplysninger behandlet – dette afhænger også af, hvor du er i verden – men processen er ikke ligetil. Du bliver ofte nødt til at kontakte dem via e-mail, udfylde onlineformularer og give ekstra identifikationsoplysninger.

Den USA-baserede nonprofit Privacy Rights Clearinghouse har oprettet en database over datamæglere, der indeholder deres e-mailadresser, links til deres privatlivspolitikker og information om, hvorvidt de lader dig fravælge. Der er 231 amerikanske virksomheder på listen, hvilket giver dig en idé om, hvor stor datamæglerbranchen er.

Hvis du er omfattet af Europas GDPR eller Californiens Consumer Privacy Act, kan du også sende anmodninger om sletning af dine data. Privatlivsfokuseret gruppe YourDigitalRights har lavet opt-out formularer til 10 af de største datamæglere for at fremskynde processen med at få slettet dine oplysninger. Det er nok bedst at begynde at fravælge de største virksomheder først.

2. Få Googles søgeresultater opdateret

Du kan ikke ændre den måde, Google viser sine søgeresultater på, men der er nogle begrænsede trin, du kan tage for at sikre, at det, der vises, er opdateret og for at fjerne skadelige detaljer, såsom doxing-forsøg. Hvis en hjemmeside er blevet opdateret af dens ejer, men den ikke afspejles i Googles søgeresultater, kan du bruge dens værktøj til at fjerne forældet indhold. Google vil opdatere sine søgeresultater for sider, der ikke længere eksisterer eller er væsentligt forskellige fra de versioner, som det tidligere har indekseret.

Google vil også overveje anmodninger om at fjerne skadeligt indhold. Hvis der er eksplicitte billeder uden samtykke; falsk pornografi; finansielle, medicinske eller nationale ID-data; doxing; eller billeder af børn på hjemmesider, så kan du bede om at få dem fjernet. For at gøre det skal du indsende en formular og fremlægge dokumentation for indholdet. Du kan læse mere om at få fjernet information fra google her.

Der er også retten til at blive glemt, et princip, der blev etableret ved europæiske domstole i 2014 og blev indarbejdet i GDPR i 2018. Dette gør det muligt at fjerne visse specifikke oplysninger fra søgeresultater, herunder Google, når relevante kriterier er opfyldt. Generelt, hvis oplysninger om dig er i offentlighedens interesse, vil det være meget vanskeligt at få dem fjernet fra søgeresultaterne.

3. Slet gamle onlinekonti

Der er ingen rigtig genvej til at finde og slette konti, som du ikke længere bruger. Men hvis du virkelig vil minimere din online tilstedeværelse, skal du spore din gamle Myspace- og Tumblr-konti og fjerne alle spor af dem. Til det skal du bruge en webbrowser – helst på en bærbar eller stationær – og et godt stykke tid.

Start med at lave en liste over alle de gamle konti, du husker at have brugt – e-mailadresser og brugernavne, du har brugt, kan være nyttige – og gennemgå dem derefter én efter én. For hver af dem skal du logge ind eller gendanne kontoen og navigere gennem sletningsprocessen. Som et praktisk udgangspunkt har Justdelete.me en liste over links, der peger på slettesiderne for alt fra Gumtree til Vimeo.

Hvis din liste over konti, der skal slettes, er ved at løbe tør, så er det værd at tjekke gemte logins i din adgangskodemanager eller browser for at genopfriske din hukommelse. Alternativt kan du søge i din indbakke efter gamle abonnementer og onlinekonti. Indtastning af din e-mail eller dit telefonnummer i databrudsmeddelelsestjenesten – Have I Been Pwned? – vil gennemgå mere end 500 databrud efter dine detaljer og vil sandsynligvis også minde dig om nogle obskure gamle konti, du har glemt. Du skal dog stadig gøre det hårde arbejde med at lukke konti.

Du bør også søge efter dit navn online og kombinere det med nogle andre stykker personlige data – for eksempel din e-mailadresse eller hvor du bor – for at se, hvad der dukker op. Hvis du dykker dybt ned i din online historie og forsøger at fjerne gamle indlæg på fora eller lignende tjenester, skal du muligvis sende en e-mail til webadministratorer. Hvis kontaktoplysningerne ikke er tilgængelige, som det kan være tilfældet med rigtig gamle sider, er et godt udgangspunkt at tjekke webregistreringsdetaljerne gennem et WHOIS-opslag. Alternativt, hvis Wayback-maskinen har arkiveret den side, du leder efter, kan den have bevaret gamle kontaktoplysninger.

Der er nogle dedikerede tjenester, der vil forsøge at lede efter og slette dine gamle konti ved at scanne dine e-mails. Men det er ofte uklart, hvordan de bruger dine data – moderselskabet til e-mail-afmeldingstjenesten Unroll.Me blev fundet sælgende brugerdata i 2017 – så det er bedst at undgå dem, hvis du kan.

4. Ryd op i din digitale historie

Selvom du ikke sletter dine onlinekonti, kan du stadig rydde op i, hvilke data du gemmer online. Det er sandsynligt, at din e-mail-konto indeholder tusindvis af gamle beskeder (og vedhæftede filer), der går år tilbage; dine Facebook- og Twitter-konti kan stadig have opslag på dem, som du helst ikke ville dukke op offentligt igen.

Vi har gennemgået nogle af de bedste måder at rydde op i din digitale verden her. Men hvis du bruger Gmail, kan du masseslette gamle beskeder ved at bruge søgekommandoen “older_than:” og tilføje en tidsperiode (f.eks. 1 år eller 6m) og derefter vælge alle beskeder og slette dem.

Offentligt udsendte data – enten fotos eller tekst – er åbenbart langt mere tilbøjelige til at blive fundet af andre. Hvis du overvejer at tage springet og slette dine nuværende profiler eller eksisterende indlæg, skal du overveje at downloade og sikkerhedskopiere dine indlæg først. Næsten alle større sociale medieplatforme har sikkerhedskopieringsmuligheder i deres indstillinger.

Twitter har ikke nogen værktøjer til nemt at slette alle dine gamle tweets i bulk, men det gør tredjepartstjenester. Både Tweet Deleter og TweetDelete vil slippe af med dine gamle tweets. Hvis du sletter i bulk, kan begge tjenester være lidt fejlagtige, når du håndterer mange års data. At udskille TweetDeleters månedlige omkostninger på $5,99 – du kan annullere efter en måned – kan være det værd at slette et ubegrænset antal tweets på én gang. Husk, at ved at give enhver tredjepartstjeneste adgang til dine onlinekonti, kan de muligvis få adgang til oplysninger, der er gemt i dem, såsom dine direkte beskeder. Begge virksomheders privatlivspolitikker beskriver, hvad de gør med dine data. Alternativt, hvis du bare vil slette din Twitter-konto helt, skal du følge disse trin.

Google indekserer ikke dine individuelle Facebook-opslag, så de vises ikke i dets søgeresultater. Men hvis du forsøger at fjerne så meget af din historie fra internettet som muligt, bør du også slette dine gamle indlæg eller i det mindste forhindre folk i at se dem. Gå til Indstillinger og privatliv, Aktivitetslog og vælg den type aktivitet, du vil slette – lige fra opslag til billeder, du er tagget i. Værktøjet er ikke det mest strømlinede, hvis du vil slette flere års Facebook-brug , men som med alle bestræbelser på at slette dig selv fra internettet, vil du få bedre resultater, hvis du bruger mere tid på at gøre det. Alternativt kan du bare slette din Facebook-konto helt.

5. Få hjælp til sletning af din online persondata

Mange af måderne at fjerne dig selv fra nettet på er tidskrævende og involverer en masse papirarbejde. Der kan være nogle tilfælde, hvor du måske ønsker at prøve at fremskynde tingene lidt eller bruge lovlige muskler. Det kan være fornuftigt at søge juridisk rådgivning og hjælp til at fjerne onlinekonti og dine data fra nettet, hvis det involverer ærekrænkende udtalelser, eksplicitte fotografier og andet skadeligt indhold.

Selvom du bør behandle enhver tredjeparts tjeneste til fjernelse af data med forsigtighed – sørg for at læse deres privatlivspolitikker, før du bruger dem – er der nogle betalte muligheder for at hjælpe med at fjerne dig selv fra nettet. DeleteMe vil forsøge at fjerne dine data fra datamæglere, der f.eks. sælger dine oplysninger. Og Jumbo kan advare dig om databrud og automatisk slette nye opslag på sociale medier efter et vist antal dage.

6. Fremtidige typer af beskyttelse

Det er stort set umuligt at holde dine data fra internettet helt, men der er nogle trin, du kan tage fremadrettet. Overvej først, hvor meget information du proaktivt vil lægge online. Når du tilmelder dig nye onlinekonti, skal du overveje, om du skal indtaste dine personlige oplysninger, eller om det ville være bedre at bruge en brænderkonto til at maskere din identitet.

Hvor det er muligt, undgå at bruge Big Tech til alle dine onlineaktiviteter. Vælg en webbrowser og søgemaskine, der ikke indsamler dine data; brug end-to-end-krypterede apps og forsvindende beskeder, når det er relevant; og forstå, hvilke data WhatsApp, Instagram, Google, Amazon, Spotify og andre indsamler om dig.

Endelig er det ikke kun på dig. Hvis du gerne vil være usynlig online, bør du også overveje at diskutere din holdning med venner og familie. De fleste mennesker vil sandsynligvis tage hensyn til anmodninger om ikke at sende dit billede eller din placering på sociale medier. Chefen for Googles smarte højttalere har jo sagt, at folk skal oplyse, om de har enhederne, når gæster besøger deres hjem.

Hvis du ønsker at læse flere indlæg om sociale medier kan du finde dem lige her!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply