Hvordan fungerer Brexit
Reklame:

Her er en guide som hjælper dig til at forstå Brexit. Vi begynder med det grundlæggende, så kigger vi på de nuværende forhandlinger og efterfølgende nogle uddybende detaljer.

Hvad betyder Brexit?

Det er et ord som fungerer som forkortelse af at sige at UK forlader EU. Det er en sammensætning af Britain og exit som tilsammen giver Brexit.

Hvorfor forlader Storbritannien den Europæiske Union?

En folkeafstemning – en afstemning, hvor alle (eller næsten alle) i stemmealderen kunne deltage, blev afholdt torsdag den 23. juni 2016 for at afgøre, om Storbritannien skulle forlade eller forblive i EU. At forlade EU vandt med 51,9% imod 48,1%. Folkeafstemningen bestod af 71,8% af befolkningen, hvoraf mere end 30 millioner mennesker stemte.Hvordan så stemmerne ud fordelt over Storbritannien?

England stemte for Brexit med 53,4% imod 46,6%. Wales stemte også for Brexit og for at forlade EU med 52,5% for og de restende 47,5% imod. Skotland og Nord Irland stemte for at forblive i EU. Skotland stemte imod Brexit med 62% imod 38% mens 55,8% af Nord Irland stemte imod og 44,2% for Brexit.

Hvad er den Europæiske Union?

Den Europæiske Union også kendt som EU, er et økonomisk og politisk partnerskab mellem 28 lande. Du kan se alle landene her. EU opstod efter efter anden verdenskrig for at fremme et økonomisk samarbejde med den opfattelse at lande der handler sammen er mere tilbøjelig til at undgå at gå i krig mod hinanden.

EU er siden vokset til at blive et internt marked der tillader varer og folk at bevæge sig rundt i medlemslandene som var de ét land. EU har sin egen valuta, euroen, som bruges af 19 ud af de 28 medlemslande. EU har også sit eget parlament og sætter nu regler på en lang række områder, bl.a. om miljø, transport, forbrugerrettigheder og selv ting som mobiltelefoner.

Brexit kort

Hvornår forlader Storbritannien EU?

For at Storbritannien kunne forlade EU, måtte det påberåbe sig Lissabontraktatens artikel 50, som giver de to parter to år til at acceptere splittelserne. Theresa May udløste denne proces den 29. marts 2017, hvilket betyder, at Storbritannien er planlagt til at forlade EU kl. 11.00 GMT fredag ​​den 29. marts 2019. En europæisk domstol har besluttet, at Storbritannien kan beslutte at stoppe processen. Alternativt kan det forlænges, hvis alle 28 EU-medlemmer er enige, men i øjeblikket fokuserer alle sider på den dato som den vigtigste, og Theresa May har lagt den i britisk lov.

Er det sikkert Brexit kommer til at ske?

Storbritannien skal forlade EU den 29. marts 2019, det er loven, uanset om der er en aftale med EU eller ej. Hvis Brexit skulle stoppes ville det kræve en ændring i loven i Storbritannien. EF-Domstolen besluttede den 10. december 2018, at Storbritannien kunne anullere artikel 50 Brexit-processen uden tilladelse fra de øvrige 27 EU-medlemmer og forblive medlem af EU på de nuværende vilkår, forudsat at beslutningen fulgte en “demokratisk proces”. Premierminister Theresa May advarede konservative parlamentsmedlemmer, der tænkte på at stemme imod den aftale hun opnåede med EU, med at risikere “no Brexit at all”. Dette er en henvisning til en anden folkeafstemning, som støttes af SNP, Lib Dems, Plaid Cymru det grønne parti, et lille antal konservative og en større gruppe af arbejdsmarkedspolitiske parlamentsmedlemmer, der ønsker offentligheden at få det endelige tal med muligheden for at forblive i EU. De forsøger at få Labour-ledelsen til at bakke dem op, men Jeremy Corbyn vil først forsøge at gennemtvinge et valg.Kan Brexit blive forlænget?

EU kan nå til enighed om at udvide artikel 50, hvis lederne troede der var en chance for, at Storbritannien kunne ende med at blive, muligvis gennem en folkeafstemning, men det ville kun være for et par måneder. Storbritanniens største oppositionsparti, Labour, ønsker at gennemtvinge et valg, og efter at have vundet dette valg, gå tilbage til Bruxelles for at forhandle om sin version af Brexit. Det ville også kræve, at Brexit-dagene bliver skubbet tilbage fra 29. marts, hvilket EU kan accepterer, for at give en ny britisk regering mulighed for at komme med sit forslag. Hvis Labour ikke kan gennemtvinge et generalvalg, har det sagt, at det vil skubbe for at få en ny folkeafstemning, men partiet har endnu ikke udtrykt sig, hvad det mener det nye spørgsmål på valgkortet skal være.

Hvad er den nuværende situation i Brexit?

Efter flere måneders forhandling indgik Storbritannien og EU en Brexit-aftale. Den kommer i to dele.

En tilbagekøbsaftale på 585 sider. Dette er en juridisk bindende tekst, der sætter vilkår for Storbritanniens skilsmisse fra EU. Det dækker, hvor mange penge Storbritannien skylder EU (Omkring 39 mia. Euro), og hvad der sker med britiske statsborgere, der bor andre steder i EU og EU-borgere, der bor i Storbritannien. Det forslår også en metode til at undgå tilbagesendelse af en fysisk Nord Irlandsk grænse.

En 26-siders erklæring om fremtidige relationer. Dette er ikke juridisk bindende og skitserer det langsigtede forhold, som Storbritannien og EU ønsker at have inden for en række områder, herunder handel, forsvar og sikkerhed.

Det britiske kabinet blev enige om tilbagetrækningsaftalen den 14. november, men der var to fratrædelser, herunder Brexit-sekretær Dominic Raab.

Parlamentsmedlemmerne har diskuteret aftalen, med PM udsatte en kommissions stemme, der blev planlagt til den 11. december for at søge yderligere forsyninger fra EU til parlamentsmedlemmer omkring post-Brexit-planen for den irske grænse.

Der blev afholdt yderligere dem dages debat i januar, der kulminerede i den store stemme, der så Theresa May tabe med 230 stemmer. Det er det største nederlag på en regeringspolitik siden 1924.


Vi håber dette indlæg gav dit et lille overblik over Brexit. Hvis du har nogle spørgsmål er du altid velkommen til at skrive en kommentar lige herunder.

Der vil muligvis komme flere detaljer på dette indlæg så hold øje hvis dette lyder som noget der kunne være noget for dig!

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply