Solpaneler
Reklame:

Solpaneler er en af ​​de mest almindelige former for grøn teknologi – de fungerer ved at omdanne solens energi til elektricitet. Dette gøres ved hjælp af nogle meget kloge små teknologier kaldet “photovoltaic cells”.

De fotovoltaiske celler, hvis det er korrekt oversat, er sandwichet mellem halv-ledende materialer – normalt silicium, men det kan også være glas eller polymer resin – med forskellige elektroniske egenskaber for at skabe et elektrisk felt.

Når fotoner – eller sollys, som det er mere almindeligt kendt – rammer solpanelerne, aktiverer de, de halv-ledende materialer. Dette er kendt som den fotoelektriske effekt, og det er det, der skaber strømmen, der er nødvendig for at producere elektricitet.

Solcelle og solpanel


Hvordan virker solpaneler?

De fleste nuværende solpaneler reagerer kun på det synlige lysspektrum, da disse har den stærkeste energi, men der sker meget forskning for bedre at udnytte hele spektret og tillade el-produktion fra ultraviolette og infrarøde stråler.

Du kan ikke tilslutte elektricitet produceret fra solpaneler lige ind i elnettet, da det er jævnstrøm, så det skal derfor først konverteres til den sikrere og mere stabile vekselstrøm. For at gøre dette ledes elektriciteten gennem en inverter, som derefter kan føres ind i det nationale net eller bruges lokalt.

Hvad er fordelene ved solenergi?

Der er mange fordele ved at bruge solenergi, her er hvorfor vi kan lide grøn energi fra solceller:

  • Garanteret strøm, når solen skinner, hvilket betyder, at du har en stabil og sikker form for energi produktion hele dagen.
  • Danmark er rigtig velegnet til solenergi, fordi du har brug for sollys, ikke varme, for at generere elektricitet.
  • Solpaneler kan installeres næsten hvor som helst.
  • De kræver meget lidt til ingen vedligeholdelse efter installationen, hvilket gør dem til en problemfri form for vedvarende energi.
  • Solpaneler skaber ikke støj eller forurening, mens de arbejder, hvilket gør dem perfekte til både brug på landet og i byer.
  • Solpaneler er meget sikre; de er primært lavet af silicium, så der er ingen farer for, at cellerne lækker nogen form for giftstoffer eller dampe.
Solpaneler på hustag
Solpaneler på hustag


Hvad er udfordringerne med solenergi?

Intet system er fejlfri, og sol er ikke en undtagelse; der er en række udfordringer for få effektiv brug af sol, herunder:

  • Opbevaring af energi – eftersom al solenergi er skabt i løbet af dagen skal den opbevares for at kunne bruges i spidsbelastningerne om aftenen (når alle er hjemme fra arbejde og skole).
  • Det er nøglen at finde en batterilagringsløsning, som kan lagre den nødvendige mængde elektricitet.
  • Folks opfattelse – desværre er der mange misforståelser omkring solenergi, og der er en stor uddannelse, der kræves for bredere accept af denne form for vedvarende energi.
  • De skal overvåges – på en solskinsdag skal solopsamlingen begrænses, da mængden af elektricitet kan overstige efterspørgslen, hvilket ville skabe ustabilitet på nettet, hvis ikke overvåget.

Hvad sker der med solenergi hvis der er skyer?

Dette er et fælles spørgsmål, og du kan blive overrasket over svaret.

Simpelthen – ja, skydække resulterer i reduceret generation af elektricitet.

Men fordi solpaneler bruger det synlige spektrum af lys til at generere elektricitet, betyder det at så længe det er let nok til at se så er det let nok til panelerne til at fungere.

Skal det være varmt før solpaneler virker?

Dette er en almindelig misforståelse, da det er det lys der genererer energi, ikke varmen. Faktisk, når det bliver for varmt (eller for koldt) begynder solpaneler faktisk at miste noget af deres effektivitet. På grund af Danmarks milde vejr og har mindst 8 timers dagslys – selv om vinteren – er vi godt rustet til at udnytte solenergi.
Vi håber dette indlæg gav dig den viden du ledte efter. Du er altid velkommen til at skrive en kommentar med ris, ros og mangler hvis du har lyst.

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply