Hvordan opbygger man selvtillid
Reklame:

Garry Kasparov og hans mangeårige rival Anatoly Karpov – to af de største skakspillere gennem tiderne – indtog deres respektive pladser rundt om skakbrættet. Verdensmesterskabet i skak i 1990 var ved at begynde.

De to mænd skulle spille 24 kampe for at afgøre, om den mest scorende spiller blev erklæret verdensmester i skak. I alt ville kampen strække sig over tre måneder, hvor de første 12 kampe fandt sted i New York og de sidste 12 kampe spilles i Lyon, Frankrig.

Kasparov startede godt, men begyndte hurtigt at lave fejl. Han tabte den syvende kamp og lod flere sejre smutte i løbet af den første halvdel af turneringen. Efter de første 12 kampe forlod de to mænd New York med kampen uafgjort 6-6. New York Times rapporterede, at “Mr. Kasparov havde mistet selvtilliden og blev nervøs i New York.

Hvis Kasparov skulle beholde sin titel som den bedste i verden, ville den tage alt, hvad han havde.

“At spille Kasparov skak”

Josh Waitzkin var et skakvidunderbarn som barn og vandt flere amerikanske juniormesterskaber, før han fyldte 10. Undervejs havde Waitzkin og hans far mulighed for at forbinde med Garry Kasparov og diskutere skakstrategi med ham. Især lærte de, hvordan Kasparov håndterede bemærkelsesværdigt svære kampe som den, han mødte mod Karpov i verdensmesterskabet i skak i 1990.

Waitzkin deler historien i sin bog, The Art of Learning.

Kasparov var en voldsomt aggressiv skakspiller, der trivedes med energi og selvtillid. Min far skrev en bog kaldet Mortal Games om Garry, og i årene omkring Kasparov-Karpov-kampen i 1990 brugte vi begge ret meget tid sammen med ham.

På et tidspunkt, efter at Kasparov havde tabt en stor kamp og følte sig mørk og skrøbelig, spurgte min far Garry, hvordan han ville håndtere sin manglende selvtillid i det næste spil. Garry svarede, at han ville prøve at spille de skaktræk, som han ville have spillet, hvis han følte sig sikker. Han ville foregive at føle sig selvsikker og forhåbentlig udløse staten.

Kasparov var en intimiderer over bestyrelsen. Alle i skakverdenen var bange for Garry, og han brød sig om den virkelighed. Hvis Garry strittede ved skakbrættet, ville modstanderne visne. Så hvis Garry havde det dårligt, men pustede op for brystet, lavede aggressive bevægelser og så ud til at være manifestationen af ​​selvtillid, så ville modstanderne blive urolige. Trin for trin ville Garry nære sig af sine egne skaktræk, af den oprettede position og af sin modstanders bygningsfrygt, indtil selvtilliden hurtigt ville blive reel, og Garry ville være i flow…

Han var ikke kunstig. Garry udløste sin zone ved at spille Kasparov skak.

—Josh Waitzkin, The Art of Learning

Da anden halvdel af verdensmesterskabet i skak begyndte i Lyon, Frankrig, tvang Kasparov sig selv til at spille aggressivt. Han tog føringen ved at vinde det 16. parti. Med sin opbygning af selvtillid raslede han også afgørende sejre i 18. og 20. kampe. Da det hele var sagt og gjort, tabte Kasparov kun to af de sidste 12 partier og beholdt sin titel som verdensmester i skak.

Han ville fortsætte med at holde titlen i yderligere 10 år.

“Fake det, indtil du bliver det”

Det kan være nemt at se performance som en ensrettet gade. Vi hører ofte om en fysisk begavet atlet, der underpræsterer på banen, eller en klog elev, der tumler i klasseværelset. Den typiske fortælling om underpresterende er, at hvis de bare kunne “få deres hoved rigtigt” og udvikle den korrekte “mentale attitude”, så ville de præstere på toppen af ​​deres spil.

Der er ingen tvivl om, at dit mindset og din præstation hænger sammen på en eller anden måde. Men denne forbindelse virker begge veje. En selvsikker og positiv tankegang kan både være årsagen til dine handlinger og resultatet af dem. Forbindelsen mellem fysisk præstation og mental indstilling er en tovejs gade.

Tillid er ofte resultatet af at vise dine evner. Dette er grunden til, at Garry Kasparovs metode til at spille, som om han følte sig sikker, kunne føre til faktisk selvtillid. Kasparov lod sine handlinger inspirere sin tro.

Disse er ikke kun feel-good-forestillinger eller fluffy selvhjælpsideer. Der er hård videnskab, der beviser sammenhængen mellem adfærd og tillid. Amy Cuddy, en Harvard-forsker, der studerer kropssprog, har gennem sin banebrydende forskning vist, at blot at stå i mere selvsikre positurer kan øge selvtilliden og mindske angsten.

Cuddys forskningspersoner oplevede faktiske biologiske ændringer i deres hormonproduktion, herunder øgede testosteronniveauer (som er forbundet med selvtillid) og nedsatte kortisolniveauer (som er forbundet med stress og angst). Disse resultater går ud over den populære “fake it until you make it” filosofi. Ifølge Cuddy kan du “fake det, indtil du bliver det.”

Sådan opbygger du selvtillid

Da min ven begyndte sin vægttabsrejse, stillede hun gentagne gange sig selv spørgsmålet: “Hvad ville en sund person gøre?”

Da hun besluttede, hvad hun skulle bestille på en restaurant: hvad ville en sund person bestille? Når hun sad en lørdag morgen: hvad ville et sundt menneske gøre med den tid? Hun følte sig ikke som en sund person i starten, men hun regnede med, at hvis hun opførte sig som en sund person, så ville hun til sidst blive det. Og inden for få år havde hun tabt sig over 20 kg.

Tillid er en vidunderlig ting at have, men hvis du finder dig selv overvundet af frygt, dårlig selvtillid eller usikkerhed, så lad din adfærd drive din tro. Spil, som om du er bedst. Arbejd, som om du er på toppen af dit spil. Tal til den person, som om du føler dig selvsikker. Du kan bruge dristige handlinger til at udløse en dristig tankegang.

Kort sagt, hvad ville en modig person gøre?

Er du interesseret i at læse mere? – Du kan finde lignende artikler lige her!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply