Hvordan sætter man komma korrekt
Reklame:

Kommaer kan være underlige. – Vi skriver dem, men man kan aldrig hører dem.

Nogle gange hører du dem, som små pauser, når folk taler. I Danmark har man i evigheder diskuteret den korrekte brug af kommaer, og de fleste er trætte af kommakrigen. De nuværende regler er dog ikke særlig vanskelige. Lad os tage et kig! – Hvis du vil læse mere om kommaer efter denne artikel kan du tage et kig hos Dansk Sprognævn og læse deres forklaring af kommareglerne.

Men lad os komme igang!

Komma og “og”

Som på engelsk og andre sprog bruger du kommaer for at undgå at have flere ”og” efter hinanden. I stedet for ”boller og ost og marmelade og mælk og havregryn” erstatter du hvert og, bortset fra det sidste, med et komma:

Boller, ost, marmelade, mælk og havregryn!

Bemærk venligst, at det er enten den ene separator eller den anden – ”Jylland, Fyn, og Sjælland” er forkert. Det skulle være: Jylland, Fyn og Sjælland.

Komma og parenteser

Som et alternativ til parenteser, kan kommaer bruges til at indsætte ekstra forklaringer eller kommentarer i sætninger:

Jens kommer også. > Jens, min genbo, kommer også.

Familien elsker gåture. > Familien elsker gåture, især om aftenen.

Kommaer til sammensætning af sætninger

Du kan også bruge et komma – kombineret med et ord som “og” og “men” – til at forbinde to sætninger, der ellers ville være adskilt af et punktum:

Det blæser. Cyklerne vælter. > Det blæser, og cyklerne vælter.

Det er varmt. Vi hygger os. > Det er varmt, men vi hygger os.

Ledsætninger og kommaer

Nogle sætninger kan ikke stå alene – de er afhængige af en anden sætning for at give mening. Hvis “du bliver“, er en hel sætning (med et emne og et substantiv), men det kræver hjælp fra en anden sætning (såsom “vi vil være meget glade“). Endnu et eksempel på en ledsætning (bisætning): …“at det er dårligt for dit helbred”.

Når du først forstår, hvad en ledsætning er, er kommareglerne nemme på dansk:

• Hvis ledsætningen kommer før hovedsætningen, er den efterfulgt af et komma: Når solen skinner, nyder vi vejret.

• Hvis hovedsætningen kommer først, VÆLGER DU: Vi nyder vejret når solen skinner. ELLER: Vi nyder vejret, når solen skinner.

Det valgfrie komma foran ledsætninger er det mest omstridte emne i de danske retskrivningsdiskussioner. At springe dette komma over kan virke lidt progressivt: De siger at du gerne må vælge den er du ønsker.

De fleste aviser osv. holder fast i traditionen, som siger, at hvert valgfrit komma skal skrives: De siger, at du gerne må vælge den is, du ønsker.

Vi håber denne korte artikel hjalp dig i processen om at lære hvordan man kan sætter kommaer!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply