Hvordan skriver man en Konklusion?
Reklame:

At skrive introduktion og brødteksten af en rapport er en stor bedrift, men du skal stadig skrive en god og afsluttende konklusion. At skrive en konklusion kan føles vanskeligt, men det kan blive lidt lettere hvis du planlægger lidt i forkøbet. Først formaterer du din konklusion ved at gennemgå din rapport, opsummere dine argumenter og afgive en endelig redegørelse. Herefter skal du læse og revidere din konklusion for at gøre den så skarp som muligt.

Giv din konklusion det rigtige format

I den første del af dette indlæg vil du blive forklaret hvordan du kan give til konklusion det rigtige format.

1. Begynd konklusionen ved at gennemgå din rapport for at vise, hvordan du besvarede din problemformulering.

Forklar, hvordan du løste din problemformulering, samt hvad læseren skulle huske fra din rapport. Ved at minde din læser om de ideer, du udtrykte i din rapport, kan du mere effektivt vise, hvordan dine pointer og fund understøtter resultatet.

 • Lad os sige, at din rapport fortæller, “At give studerende mulighed for at besøge biblioteket under frokosten forbedrer campuslivet og understøtter akademisk præstation, fordi det opfordre til læsning, giver studerende mulighed for at starte opgaver tidligt og giver et tilflugtssted for studerende, der spiser alene.”
 • Du kan muligvis gentage det som, ”Resultatet viser, at studerende, der har adgang til deres skolens bibliotek under frokost, læser flere bøger og er mere tilbøjelige til at afslutte deres hjemmearbejde; Derudover er de studerende ikke tvunget til at spise alene. ”

2. Skriv dit argument i 1-2 sætninger.

Disse sætninger skal samle alle dine punkter og fund for din læser. Angiv ikke blot dine grunde eller de beviser, du har leveret. Forklar i stedet, hvordan dine resultater fungerer sammen for at understøtte din rapport.

 • Du skriver måske, ”Ifølge data lånte eleverne flere bøger, når de fik lov til at besøge deres bibliotek i løbet af frokosten. De brugte den ekstra tid til at undersøge og bede om hjælp med lektier og svarede at de følte sig mindre alene ved frokosten. Dette viser, at åbning af biblioteket under frokosten kan forbedre studerendes liv og akademiske præstationer. “


3. Afslut din rapport med en erklæring, der får din læser til at tænke.

Overvej, hvordan du vil have din læser til at føle, når de er færdige med at læse din rapport. Dette er den følelse, du vil skabe i din læser, når de læser den sidste sætning i din opgave. Her er nogle teknikker, du kan bruge til at skabe den ønskede følelse:

 • Før din læser til handling. F.eks. “Ved at arbejde med skoleadministratorer kan lærestaben øge den akademiske præstation ved at lade eleverne bruge biblioteket under frokosten.”
 • Afslut med en advarsel. Du skriver måske, “Hvis studerende ikke har tilladelse til at bruge biblioteket under frokosten, går de glip af en værdifuld læringsmulighed, som de aldrig får tilbage.”
 • Fremkald et billede. Skriv, “Næste år kunne studerende på skolen samles rundt om et bord i biblioteket og udvide deres sind.”
 • Sammenlign dit emne med noget universelt for at hjælpe din læser med at forholde sig. Du skriver måske, “Alle ved, hvor stressende det er at have en kalender fuld af opgaver, så at have ekstra tid til at arbejde på lektier under frokosten ville være en stor lettelse for mange studerende.”
 • Vis hvorfor problemet er vigtigt. Skriv, “At give studerende mere tid at tilbringe på biblioteket vil hjælpe dem med at blive mere komfortable der, hvilket også hjælper bibliotekets mission.”
 • Forudsig, hvad der ville ske, hvis dine ideer implementeres. Sig, “Næste år kunne studerende på skolen øge deres akademiske resultater, men resultaterne vil kun ske, hvis de kan bruge biblioteket under frokosten.”
 • Afslut med et overbevisende tilbud. F.eks. “Som forfatter Hans Andersen engang sagde: ‘Hvis du vil noget i livet, er du nødt til at læse en masse bøger.'”

4. Tal med din vejleder, hvis du har spørgsmål til opgaven.

Du skriver muligvis en konklusion for en unik type opgave, f.eks. En rapport efter et eksperimentet. Hvis dette er tilfældet, kan din vejleder eller lære muligvis give dig specifikke instruktioner. Følg altid instruktionerne fra din vejleder, så du kan modtage fuld kredit for dit arbejde.

 • Du kan også spørge din vejleder, om du kan se et eksempel på en velskrevet konklusion for at give dig en idé om, hvad de forventer.


Udarbejdelse af en effektiv konklusion

Herunder begynder vi at konstruere en god og effektiv konklusion.

1. Undgå at bruge introduktionssætninger som “i konklusion”

Det er fristende at starte din konklusion på denne måde, men det er en stor slå fra for læserne, når du bruger klichéer som denne. Du behøver ikke bruge nogen specielle ord for at begynde din konklusion.

 • Hvis du vil bruge en indledende sætning, skal du bruge en stærkere sætning som “baseret på beviset” eller “i sidste ende.” Du kan også begynde din første sætning med et ord som “skønt”, “mens” eller “siden”.
 • Derudover skal du undgå “at afslutte”, “i resumé” eller “i lukning.”

2. Opsæt din konklusion på baggrund af din introduction

Din konklusion vil være anderledes end din introduktion, men de vil dele visse elementer. For eksempel afslutter du din introduktion med din problemformulering og begynder din konklusion ved at revidere den formulering. Derudover kan din konklusion henvise til de ideer og oplysninger, du præsenterede i din introduktion, som bringer din rapport i fuld cirkel.

 • For eksempel kan du have åbnet din introduktion med en anekdote, et citat eller et billede. Bring det op igen i din konklusion. Tilsvarende, hvis du åbnede med et retorisk spørgsmål, kan du muligvis tilbyde et potentielt svar i din konklusion.

3. Medtag alle dine punkter i din konklusion snarere end at fokusere på et.

Du laver måske den almindelige fejl ved kun at diskutere dit mest overbevisende punkt eller det sidste punkt du snakkede om i rapporten. Dette kan dog undergrave dit argument som helhed. Det er bedre at give et overblik over, hvordan din rapport samles for at støtte dine ideer, end at give din læser en grundig gennemgang af dit stærkeste punkt.

 • For eksempel vil du ikke have lyst til at afslutte din rapport med at give studerende mulighed for at bruge biblioteket under frokosten ved at skrive, ”Som bevisene viser, er brugen af biblioteket til frokost en fantastisk måde at forbedre studerendes præstation, da det dermed er mere sandsynligt, at de laver deres hjemmearbejde. I en undersøgelse svarede studerende at de bruger biblioteket til at undersøge, stille spørgsmål om hjemmearbejde og afslutte deres opgaver tidligt”. Dette udelader din pointe om at studerende, der læser mere har et sted at tilbringe deres frokostperiode, hvis de ikke kan lide at spise i cafeteriet.


4. Sørg for, at du ikke introducerer nye oplysninger.

Konklusioner er vanskelige, fordi du ikke blot ønsker at gentage dig selv, men du bør heller ikke sige noget nyt. Læs, hvad du har skrevet, for at kontrollere, at du ikke har introduceret et nyt punkt, tilføjet nyt bevis eller præsenteret yderlige oplysninger. Alt i din konklusion skal diskuteres i indledningen eller brødteksten af din rapport.

 • Hvis du har introduceret noget, du synes er virkelig vigtigt for din opgave, skal du gå tilbage gennem brødteksten og kigge efter et sted at tilføje det. Det er bedre at undlade det i rapporten end at medtage det i konklusionen.

5. Korrekturlæs og revidere din konklusion, inden du aflevere din opgave.

Læg din rapport til siden i mindst et par timer. Læs derefter det, du har skrevet igen. Se efter skrivefejl, forkert stavede ord, forkert anvendte ord og andre fejl. Kontroller desuden, at det, du har skrevet, er fornuftigt og nøjagtigt afspejler din opgave.

 • Hvis noget ikke giver mening, eller din konklusion synes ufærdig, skal du revidere din konklusion, så dine ideer og pointer er klare.
 • Det er nyttigt at læse hele rapporten som helhed for at sikre, at det hele passer sammen.

Jeg håber denne artikel gav dig lidt viden om hvordan man skriver en god konklusion. Hvis du har nogle rettelser eller spørgsmål er du mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder. Hvis du ønsker at læse mere om hvordan man skriver et godt essay kan du læse mere om det lige her.

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply