Slibning og polering af beton - cover
Reklame:

At opnå et fint poleret look på en betonbænk, et betongulv eller betonbordplade kræver, at du bruger gradvis finere sandpapir, sliberondeller og slibeskiver. Vi definerer i denne artikel tre faser: slibning, “honing” og polering af beton. Afhængigt af det udseende, du forsøger at opnå, kan du starte eller stoppe på ethvert tidspunkt i denne proces. Der vil i løbet af artiklen blive linket til produkter som kan bruges til de forskellige ting. Disse ting kan alle findes på Carls.nu som sælger alt til slibning til engros priser til alle.

Uanset hvilket udseende du vil have på dit beton produkt, og om du udfører et eller flere trin, er den vigtigste retningslinje: Spring ikke over korn. Hvert korn i processen er designet til at udjævne ridser fra det foregående korn. Det vil sige en 2.000-korns sliberondel er ude af stand til at udjævne ridser fra en 240-korns, uanset hvor lang tid du sliber.Slibning: eksponering af aggregat

Eksponering af aggregat, der er tilsat betonen, kræver meget aggressiv diamant-slibe-værktøj. Metal kophjul er det hurtigste til at fremhæve aggregater, men efterlader den hårdeste og mest ru overflade. Kophjul er stiver af metalplader, der har diamantimprægnerede metalsegmenter monteret langs skivernes yderside. Mange poler-/ slibemaskiner kan nemt håndtere kophjul, du skal bare sørge for at kophjulet kan spændes ordenligt fast og du bestiller den rigtige diameter i forhold til dit værktøj.

Turbo kopper (Diamantslibekopper) kommer i en række forskellige stilarter og størrelser. De mest nyttige er grove diske, der er 12 cm eller 15 cm i diameter. Skiver med større diameter spinder hurtigere (og derfor skære hurtigere) og er mere stabile og mindre skiver er tilbøjelige til at grave ind i betonen og lave grimme dybe ridser. Mindre diametre er nyttige til mindre dele af beton og til kanter. Der findes et specielt kanthjul, der har en glattere berøringsflade og bredere diamantsegmenter. Visse turbo-kopper er designet til at slibe tørre eller våde.

Der er også 30-korns loddet metal og resin-baserede diske, der sliber mindre aggressivt.

Slibning producerer store mængder støv. Det er derfor bedst at slibe vådt for at fjerne skyerne af farligt silica støv, der genereres, når betonen er tør. Det er derfor også anbefalet at bruge en egnet støvsuger hvis man nu engang sliber tørt.

Honing: salt og peber looket

Honing begynder med en 40-korns slibeskive, som er ret aggressiv og kan bruges til let at fremhæve aggregat i beton. Ridserne og hulerne efterladt af et kophjul fjernes ved hjælp af en 40-korns slibeskrive.

Honing refererer til udglatning og ridsefjernelse, og det involverer generelt anvendelse af 40-, 60- og op til 200-korns-slibeskriver.

En betonoverflade slebet med en 240-korns slibeskrive er glat, ridseløs og uden glans. Der kan være hvirvler i overfladen, men der er ingen dybe ridser. Forstøvning forekommer generelt efter 240-korns trinnet. En 240-korns slibeskive er ikke aggressiv nok til at skære ind i betonen og åbner mere porerne i betonen. En 240-korns slibeskive er også aggressiv nok til at fjerne hærdet fugemasse.

Et salt-og-peber look refererer til udsatte sandkorn som bliver synlige. Ofte kan dette udseende opnås ved at fjerne det yderste lag cement med en 240-korns slibeskive i ét trin og åbne cementpasta-mixen.Polering: højglans, hvordan?

Til polering af beton bruges korn fra 400 op til 2.000. Ofte anvendes tætte trin omkring 200 korn til 400 korn for at forbedre cementpastaens/betonens hårdhed.

Våd polering efterlader en god finish, men den højeste glans synes at komme fra tør polering i slutningen. Min foretrukne sekvens er at våd-polerer og polere op til korn 1.500, og skifter derefter til tørre slibeskiver med 1,500-korns til 2000-korns trin.

Sealer: Ja eller nej?

De fleste forseglere vil ikke klæbe sig til en overflade, der er finere end en korn 240. Selvom en sealer vil holde sig til en poleret overflade, er det ofte umuligt at se forskellen mellem en forseglet betonoverflade, der er poleret til korn 2.000 og en forseglet betonoverflade, der er slebet til kun 240 korn. Det mest væsentlige er at polering af beton et spild af tid, hvis du planlægger at anvende en sealer efterfølgende.

Hvis du ønsker at lave en poleret overflade og anvende en tætner (densifier) (som også tjener som en gennemtrængende sealer), vil du fortsætte kornprogressionen hele vejen til 2.000. Igen vil der ofte blive anvendt et tætningsmiddel efter honing ved korn 240. Tætningsmiddelet gør cementpastaen hård, så den kan poleres. Når tætningsmiddelet er tørret, fortsættes poleringen fra korn 400 og fremad.

Skal man slibe betonen våd eller tør?

Slibning, honing og polering kan alle udføres enten våde eller tørre. Slibeværktøj, der er beregnet til at blive anvendt våd, kan næsten aldrig bruges tørt, mens nogle tørre værktøjer kan bruges vådt.

Våd behandling kræver ikke en poler/sliber med variabel hastighed, men ved hjælp af at have en får du større kontrol. Tør forarbejdning har altid brug for en poler/sliber med variabel hastighed, da skærehastigheden, skivetemperaturen og finishkvaliteten alt afhænger af værktøjshastigheden. Desuden bør tør polering/slibning altid have effektiv støvudsugning ved hjælp af udstyr designet til håndtering af fint betonstøv. Dette krystallinske silica støv er en alvorlig sundhedsfare og du burde derfor også altid bære en ordenlig støvmaske.

Fordelen ved våd behandling er, at den generelt er hurtigere, giver bedre resultater på de fleste kornniveauer og producerer ikke støv. Fordelen ved tør forarbejdning er, at den ikke genererer store mængder af vådt rod, så det kan bruges inde i et hjem, når en kraftfuld støvopsamler anvendes. Tør polering har også en tendens til at producere et højere glansniveau.

Aggressiv slibning med metalkophjul kan gøres enten vådt eller tørt, og ingen er specielt hurtigere end den anden. Tør slibning skaber enorme mængder støv, mens vådslibning producerer enorme mængder vand og mudder.

Honing (40-korns til 240-korns) er meget hurtigere, når det gøres med vand, der skyller støv/mudder væk, og det forbedrer overfladefinishen samt værktøjets levetid. Tør honing er langsommere og kan efterlade ridser i betonen, hvis polerens/sliberens hastighed ikke er omhyggeligt justeret for at være hurtig nok til at fjerne rester, men ikke hurtig nok til at undgå løsning af slibeskive eller smeltning. Her er keramiske bindemidler overlegen til resinbindemidler, som er resistente over for høje temperaturer.

Vådpolering af beton er ikke nødvendigvis meget hurtigere, men på grund af vandstrømmen, der spuler rester væk, har du tendens til at få bedre resultater, når du bruger grovere poleringskorn (400 til 800). Tør polering giver bedre glans, når du bruger meget fine korn (1.500 til 2.000), sandsynligvis på grund af en kombination af bindemiddelegenskaber, hastighed, tryk og polerens (din) evne til at se, hvad der sker og justere processen for at opnå de bedste resultater.Opsummering

Husk at den slibeskive, du vil bruge, bestemmes af overfladen og materialet, du vil slibe og polere, så husk fordelene og ulemperne for de forskellige diamant slibeskiver:

  • Metal-koblingshjul og lavere korns skiver er de hurtigste til at fremhæve aggregater, men efterlader den hårdeste, mest ujævne og mest ru overflade.
  • 50-korns til 240-korns slibeskiver gør det bedste arbejde til honing (salt og peber looket).
  • Brug af tætningsmidler på omkring 240-korns til 400-korns trinene vil hjælpe med at forbedre cementpastaens hårdhed.
  • 400-korns til 2.000-korns skiver vil skabe den polerede glans.
  • Husk også, at kendskabet til forskellene mellem skiver/rondeller alene er ikke nok til at producere høj kvalitet. Spørg dig selv de følgende sikkerhedsspørgsmål for at sikre, at du ikke koster dig selv penge, tid eller kvalitet:
  • Hvor fint har jeg til hensigt at betonen skal skinne på overfladen?
  • Har jeg brug for en forsegler/sealer?
  • Hvornår skal jeg bruge en densifier (tætningsmiddel)?
  • Skal jeg bruge tør eller våd slibeskiver til at polere/slibe?

Sørg for, at du kender de vigtigste forskelle mellem våd og tør behandling, og sørg altid for at bruge det rigtige værktøj til hver proces.
Hvis du holder disse tips i tankerne, kan du producere overflader af højeste kvalitet, samtidig med at du sparer tid og penge ved at undgå fejl. Den rigtige slibeskive og den rigtige proces kan bringe dit håndværk og produkt til et nyt niveau af ekspertise.


Vi håber dette indlæg gav mening og at det besvarede de spørgsmål du manglede svar på. Vi bestræber os på at hjælpe dig bedst muligt, og vi har derfor linket til hjemmesiden Carls.nu igennem hele indlægget da denne hjemmeside sælger slibere og slibeskiver til ethvert projekt til rigtig gode priser. Du kan se hvad de har på tilbud lige her. Vi har selv haft kontakt med virksomheden og det er de mest flinke mennesker der tager hånd om forbrugeren. Tag et kig på siden, det vil helt sikkert være det hele værd.

Hvis du gerne vil læse mere om gør-det-selv så tag et kig på vores gør-det-selv arkiv lige her.

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply