Rom er lavet af sukkerrørmelasse eller sukkerrørsaft gennem fermentering og destillation. Resultatet er en klar væske, der derefter lagres på egetræsfade, der optræder i forskellige typer, fra hvid til guld til mørk rom. Størstedelen af rom i verden produceres i de caribiske og amerikanske lande. I Filippinerne og Indien, hvor sukker er almindeligt produceret, er rom også en populær spiritus.
I dette indlæg vil du lære om de forskellige slags rom, gærings- og destillationsprocessen samt de sundhedsmæssige fordele – det er rigtigt, de sundhedsmæssige fordele ved at drikke rom.
Rom, verdens ældste spiritus
Den allerførste romdestillation fandt sted i Caribien i 1620, efter at sukkerrør blev introduceret til dem (tak, Christopher Columbus), og slaverne ikke vidste, hvad de skulle gøre med den overskydende melasse, de fik fra sukkerproduktionen. Heldigvis besluttede nogen at lege med det, og resten er historie. På det tidspunkt indtog folk hovedsageligt alkohol af medicinsk nødvendighed, men da rom kom til, var det første gang, de drak spiritus for fornøjelsens skyld.
Rom blev meget kendt, og omkring det 18. århundrede blev det brugt som valuta. Sømænd ville modtage rom som en form for betaling for deres tjenester, og det blev en af de mest eftertragtede varer. Spol frem til i dag, det største romdestilleri er stadig i Caribien, og det producerer 100.000 liter hver dag. Ikke underligt, at Jack Sparrow altid havde en flaske rom i hånden.
Rom er kommet langt og har været en af de mest berømte spiritus i verden. Der er Miami Rum Renaissance Festival, Rum & Reggae Festival i London og Bristol og Jamaica Rum Festival, for blot at nævne nogle få. Ej at forglemme Rom og Whisky festival her i Danmark. Hver region har sin særegne romvariant, og de kalder endda rom med mange kaldenavne, såsom Kill-Devil, Demon Water, Nelson’s Blood eller Pirate’s Drink.
Hvad er rom lavet af?
Rom er lavet af sukkerrør, som gennemgår processen med gæring og destillation for at producere melasse. Melasse er saften af sukkerrør, der udvindes gennem skæring, knusning eller mæskning. Det meste rom er produceret ved hjælp af en bestemt type svovlholdig melasse, som fås fra sukkerrørsplanten. Dens smag spænder fra lys, mørk og blackstrap.
Når melassen er produceret eller saften er blevet presset fra sukkerrøret, blandes den med vand og gær som base.
De forskellige slags rom
Rom produceres i mere end 80 lande ved hjælp af en bred vifte af metoder, herunder variationer i fermentering, destillation, blandingsstil og lagringsteknikker. Dette resulterer naturligvis i et væld af romvarianter, hvilket gør rom til en favorit i barcocktails. Rom beskrives ofte som spiritussens “vilde, vilde vesten” på grund af de mange klassifikationer, som nogle gange kan blive temmelig forvirrende.
Vi har listet de mest almindelige rom, deres alkoholindhold og nogle populære mærker.
Vi har et samarbejde med Winefamly, og du kan derfor finde gode tilbud via dette link: Tjek Winefamly’s sortiment af god rom.
Hvid eller klar rom
Denne type har en mildere smag og lysere krop end guld og mørk rom. De fleste hvide rom sælges til 80% proof eller 40% ABV (Alcohol By Volume). De lagres i et år eller mere og filtreres derefter for at fjerne farven. Hvid eller klar rom er en bartenderfavorit til at blande med andre ingredienser. Mærker: Bacardi Superior, Rubi Rey, Don Q Cristal, Mount Gay Silver, 10 Cane.
Eksempel på lys rom: Se lys rom
Guld eller bleg rom
Dette er den rom, der er blevet blødere i tønden med tiden. Den har normalt en mere smagfuld profil end hvid eller klar rom. Den har 37,5 % ABV. Mærker: Don Q Gold, El Dorado 5, 1 Barrel, Barcelona Dorado, Cacique Anejo Superior.
Eksempel på guld rom: Se guld rom
Mørk rom
Denne romtype lagres ofte på egetræsfade i længere perioder med mørkere, fyldigere smagsprofiler. God til at nippe solo, den indeholder 38% ABV. Mærker: Cruzan Estate Dark, Flor De Caña 5, Barbancourt 3 Star, Diplomático Añejo, Abuelo 12 y.
Eksempel på mørk rom: Se mørk rom
Sort rom
Den mørkeste, rigeste og tungeste rom. Sort rom bevarer meget af den rige melasse og karamelsmag og er nogle gange farvet med brændt karamel for at opnå konsekvent mørke nuancer. Den har et alkoholindhold på 40%. Mærker: Cruzan Black Strap, Gosling’s Black Seal, Skipper Demerara, Wood’s 100, Kraken.
Navy rom
En traditionel, fyldig rom forbundet med den britiske kongelige flåde. Den har 57% ABV. Mærker: Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara, Wood’s 100.
Eksempel på navy rom: Se navy rom
Premium Aged rom
Repræsenterer de fineste eksempler på moden rom fra destilleriet. Premium Aged Rom blandes generelt for at opnå kompleksitet og karakteristiske smagsprofiler. De får mørkere og rigere farver på grund af den tid, de tilbringer i tønder. Mærker: Zacapa Centenario XO og Zaya, Don Q Gran Añejo, Bacardi 8 og Reserva Limitada, Diplomático Reserva Exclusiva, Flor De Caña 18, Santa Teresa 1796, El Dorado 15.
Eksempel på Premium Aged rom: Se Premium Aged rom
Overproof rom
Overproof betyder en højere koncentration af alkohol. Dette er berømt i Caribien, fordi de foretrækker stærkere drinks. Den har 160 til 190 proof (80% til 95% ABV). Mærker: Bacardi 151, El Dorado 151 High Strength Rum, Cruzan 151, Bruddah Kimio’s DA Bomb 155, Matusalem 151 Red Flame.
Rhum Agricole
Denne type rom er destilleret på de franske caribiske øer fra friskpresset sukkerrørsjuice i stedet for melasse. Væsken destilleres til ca. 70 proof (35% ABV). Mærker: Clement XO og Cuvee Homere, Darboussier Rhum Vieux 1983, Depaz Blue Cane Amber Rhum, St. James Hors d’Âge, LA Favorite Rhum Agricole Vieux.
Cachaça
En brasiliansk sukkerrørssprit og en af de mest populære kategorier af spiritus i verden. Den er lavet af frisk sukkerrørsjuice og har ikke gennemgået ældning i tønder. Den har 38-54 % ABV. Mærker: Aga Luca, Beija, Beleza Para, Boca Local, Cabana.
Eksempel på Cachaça: Se Cachaça rom
Tilsat og krydret rom
Denne type er et produkt af en bred vifte af smag og krydderier tilsat rom. Nogle af de almindelige krydderier, der bruges, er rødder af ingefær, frø af vanilje og allehånde, bark af kanel eller kassia og knopper af nelliker. Det er aftappet ved 92 proof (46% ABV). Mærker: Captain Morgan, Parrot Bay Coconut, Malibu Coconut, Foursquare, Sailor Jerry.
Hvordan laver man rom?
Når man kender den farverige historie og det brede spektrum af romtyper rundt om i verden, synes det vigtigt at lære, hvordan rom laves. Nedenfor er en trin-for-trin guide til de forskellige stadier af fremstilling af rom.
1. Høst af sukkerrør
Sukkerrørjuice er for rom, som druesaft er for vin. Det betyder, at høststadiet af romfremstilling er lige så vigtigt som resten af processen.
Som med de fleste græssorter skæres sukkerrør og begynder så at vokse igen efter høst. Folkene der høster bruger macheter til at skære stokken tæt på jorden, lige omkring den del af stilken, som har den højeste koncentration af sukker. Så fjernes også bladtoppen. På en gennemsnitlig dag er en god høst omkring tre tons sukkerrør om dagen. Der kan selvfølgelig indsamles meget mere ved hjælp af mekaniseret høst.
2. Udvinding af sukkeret
Da sukkerrør indeholder omkring 75% vand, mens resten er sukker og fibre, vaskes, hakkes og presses den høstede sukkerrør for at udvinde vandet og sukkersaften. Processen med at udvinde sukker fra rørjuice producerer et tyktflydende produkt kaldet melasse. Det er i bund og grund det rom er lavet af. Melasse vil blive fermenteret for senere at blive destilleret til rom. Et andet alternativ er at koge melasse for at fjerne vandindholdet og forvandle det til sukkerrørsirup, som også kan gæres til rom.
3. Fermentering
Fermentering er, når gær omdanner sukker til alkohol. Uanset om du skal bruge sukkerrørsjuice eller sukkerrørsirup, vil dette blive fermenteret med vand og dyrket gær for at producere en øllignende vask med 5-10% ABV.
- Kog omkring 20 liter rent vand i en kedel. Derefter opløses både sukker og melasse i vandet med den helt rigtige mængde varme. Du kan slukke for brænderen, så snart der begynder at danne bobler.
- Køl blandingen ned til 28 °C, og tilsæt hydreret gær. Det kan du gøre ved at dele mosen i portioner i mindre kander først, så det er nemmere at opløse gæren. Når blandingen begynder at skumme, puttes resten af urten i.
- Lad blandingen gære ved 25 ° C. Du ved, hvornår du skal stoppe, når luftslusen på din gryde holder op med at boble. Der skal være tilstedeværelse af varme, for at gæren kan blive ved med at omdanne sukker til alkohol. Sørg for at opbevare vasken et lunt sted. Endnu bedre, hold rummet kunstigt opvarmet. Luftslusen på gryden skal lade kuldioxiden slippe ud uden at lukke ilt ind.
Hvor lang tid tager det at gære rom?
Gæringsprocessen kan være så kort som 24 timer eller så lang som 3 uger, afhængigt af den anvendte gærstamme og typen af rom, der produceres.
Hver stamme af gær virker ved forskellige hastigheder og kan også resultere i varierende smag. Generelt, når gæringen er hurtig, producerer den en lettere vask, der har tendens til at blive favoriseret ved fremstilling af hvid rom. På den anden side nødvendiggør mørkere rom en langsom og velordnet gæring, hvor der gradvist tilsættes gær i intervaller.
Den hastighed, hvormed gæren sluger sukkeret, påvirkes også af visse mineraler. Nedsættelse af processen gør det muligt for congenere at udvikle sig. Congenere er smagfulde stoffer, der består af estere og aldehyder. Dette resulterer i en tykkere, mere syrlig vask, som igen gør rommen rigere på smagen.
Når luftslusen er færdig med at boble, lad mosen sidde i 3-7 dage.
4. Destillation
Du kan teste om mosen er klar ved hjælp af et hydrometer. Hydrometre bruges til at måle forholdet mellem en væskes densitet og densiteten af vand. Start den dag, hvor du forventer, at mæsken er færdig, mål den en gang om dagen. Når du får den samme aflæsning i 3 følgende dage, betyder det, at din vask er klar til at destillere.
Der er to metoder til destillering af rom: Copper Pot-destillation og Column Still-destillation. Pot stills producerer et mere aromatiseret destillat, og derfor bruges de mest til fremstilling af Rhum Agricole. Column stills er på den anden side valget til at producere neutral spiritus som hvid rom.
Copper pot destillation
Kobbergryden er den originale type destillation. Det virker ved at opvarme lav-alkohol alkohol i, hvad der dybest set er en stor kedel dækket af et hoved kaldet en “ambix”. Kogepunktet for alkohol er lavere end for vand, så ved den rigtige temperatur på omkring 78°C bliver alkohol til damp, mens vandet forbliver i flydende form. Dampen vil så stige gennem et langt rør i ambixen, som afkøles og kondenserer det tilbage til en væske.
Brugen af en kobbergryde er i teorien en af de nemmeste metoder til destillation, men i virkeligheden kræver det et vist færdighedsniveau at præstere, især hvis du vil producere god rom. Processen giver destilleriet mere kontrol, men kun en lille del af destillatet er sikkert til forbrug.
Column Still Destillation
En column still kaldes ofte for en “kontinuerlig still”, fordi den i modsætning til pot-stillen kan køres kontinuerligt uden behov for intervaller mellem batches. Desuden producerer den meget stærkere alkohol, hvilket betyder, at den producerer mere rom, efter at den er blevet fortyndet til omkring 40 % ABV.
En column still består af to tårnhøje søjler. Den første søjle, kaldet analysatoren, har damp, der stiger og vasker ned gennem flere niveauer. Den anden søjle, kendt som ensretteren, bærer alkoholen fra vasken, hvor den cirkulerer, indtil den kan kondensere ved det rigtige effektniveau. Nedenfor er de grundlæggende trin til, hvordan rom destilleres ved hjælp af en column still:
a.) Sukkerrørsvask føres ind i analysatoren og opvarmes derefter til damp. Stærk alkohol vil stige til toppen og kondensere inde i analysatoren, da temperaturen er lavere i bunden af søjlen.
b.) Når urenhederne kommer i kontakt med plader i forskellige højder, vil de naturligt tilbagesvale og kondensere.
c.) De kondenserede dampe omdestilleres og kastes tilbage til en damptilstand. Processen gentages kontinuerligt og forårsager en reaktion, der adskiller tungere forbindelser fra de lettere forbindelser. Dette øger sprittens renhed.
d.) Spiritus vil finde vej gennem søjlen, indtil den når et punkt, hvor destilleriet er klar til at samle op fra destillationsapparatet.
5. Lagring af rom
Ligesom med de fleste destillerede spiritus, afhænger smagen i høj grad af romlagringsprocessen. Du kan enten bruge rustfri stålkar eller egetræsfade til at opbevare rom til lagring. Selvom rustfrit stål typisk er forbeholdt hvid rom, så farven ikke bliver mørk, kan det tilbringe tid i eg for at producere smag og farve. Nogle mennesker vælger også brugte whisky- og bourbontønder til at lagre deres rom.
Den tid rom bruger på ældning afgøres ud fra flere faktorer og afhænger ikke kun af den type rom der laves. Mørk rom er lagret længere end hvid rom. Alkoholerne i rommen interagerer med træet for at skabe distinkte smag, udvinde farve og udvikle en jævn kvalitet, der i høj grad forbedrer lagret rom.
Fugtighed og klima spiller en vigtig rolle i rom-aldring. Højere luftfugtighed fører til hurtigere alkoholtab, mens rom lagret i varmere klimaer fører til vandtab.
Størrelsen på tønden gør også en forskel. Små tønder giver et højere forhold mellem træ og spiritus og har en tendens til at modnes hurtigere. Til sidst skal du sørge for at filtrere din rom gennem et osteklæde eller en ren bomuldsskjorte for at fange træpartiklerne.
6. Blanding
Blanding er den sidste proces, hvor et destilleri stadig kan foretage ændringer i rommens karakter. Forskellige typer rom er produkterne ved at blande lys og mørk rom med varierende destillationsprocesser. For eksempel, en bestemt tønde rom måske 95% column still og kun 5% eller endnu mindre pot still for at tilføje karakter og smag.
På grund af enhver destillatørs frihed til at ændre rommens konstitution, er det på dette blandingsstadium, hvor nogle mærker drager fordel og laver lyssky og ulovlige processer for yderligere at “forbedre” deres produkter. Tilsætningsstoffer kan bruges til at booste en roms smag og give den ud som legitim, hvilket gør det sværere for alle andre at vide med sikkerhed, om et bestemt mærke faktisk stammer fra Caribien, Haiti eller Jamaica.
Så er der aldersangivelserne. I mange tilfælde er de bedste romproducenter en del af regulerede markeder, hvor disse aldersangivelser er nøjagtige (eller tæt på nøjagtige) repræsentationer af rommens alder. Desværre er det for andre, at deres erklæring om romalderen kan være et resultat af blanding af tilsætningsstoffer for at få dem til at smage som en lagret rom.
Hvilke faktorer påvirker kvaliteten af rom?
Ikke to destillerier er ens. Men med rom ligger kvaliteten ikke kun i hænderne på destilleriet. Flere faktorer, der påvirker kvaliteten, smagen, farven og viskositeten af rom inkluderer:
- Råvarer brugt til gæring
- Selve gæringsprocessen (udstyr, procedurer, varigheder)
- Typer af gær, der bruges til at omdanne sukker til alkohol
- Teknikker eller metoder, der anvendes i destillationsprocessen
- Modning eller ældning af rommen
- Brug af forskellige tønder
- Kvaliteten af det vand, der bruges til at fortynde det endelige produkt
Er der nogen sundhedsmæssige fordele ved at drikke rom?
Som det viser sig, er rom mere end blot din almindelige tropiske drink. Der er gode ting, der sker med din krop, når du drikker rom på regelmæssig eller endda semi-regelmæssig basis. Hvis du har gode mixologi-evner, kan du endda lave nogle gode cocktails derhjemme. Her er nogle af roms sundhedsmæssige fordele:
- Hjælper med at afstresse. For at være retfærdig får næsten alle alkoholholdige drikkevarer os til et øjeblik at glemme vores stressfaktorer i livet. Men kun 1,5 oz (eller 1 shotglas) rom er allerede nok til at reducere angst markant.
- Sænker blodsukkeret. Roms medicinske egenskaber har vist sig at være gavnlige til at forebygge risikoen for at få diabetes.
- Hjælper med at behandle almindelig forkølelse. På grund af dets høje bakterielle egenskaber kan indtagelse af en spiseskefuld eller to rom om dagen behandle almindelig forkølelse. Det kan endda bruges som et antiseptisk middel til at rense sår.
- Kan forbedre dit hjertes sundhed. Med moderat drikkeri er rom blevet bundet til nogle få indikatorer for kardiovaskulær sundhed. Rom kan virke blodfortyndende og forhindre blodpropper. Det er også forbundet med højere mængder af HDL eller det ‘gode kolesterol’.
- Hjælper med at afværge muskelsmerter. Det er ikke meningen, at rom skal erstatte ordineret medicin, men rom holder muskelsmerter væk. Rom øger også knoglemineraltætheden, der hjælper med at forhindre osteoporose.
Hvis du ønsker at finde nogle spændende cocktails og drinks med rom, så tag et kig på Thipzy.dk.
Konklusion
Hvis du er en romelsker, håber vi, at denne artikel gav dig en nyfundet kærlighed til din yndlingsdrink. For nybegyndere har du nu viden om, hvordan rom er lavet, hvad rom er lavet af, dens forskellige typer og nogle sundhedsmæssige fordele ved at drikke det. Udvid din ekspertise ved at prøve et par rombaserede cocktails og del din oplevelse i kommentarfeltet nedenfor.
Hvis du ønsker at læse flere af vores indlæg kan du tage et kig på denne side: Oversigt over indlæg.
Husk og tjek sortimentet ud hos Winefamly!
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!