Hvad er en NFT
Reklame:
  1. NFT’er er digitale varer, der kan købes og sælges ved hjælp af blockchain-teknologi
  2. Ligesom kryptovalutaer så købes og sælges NFT’er på specialiserede platforme

NFTer har undertiden solgt online for astronomiske summer. Store virksomheder er begyndt at slutte sig til dillen hvor tokens/NFTer nu finde vej ind i alt fra kunstmarkedet til videospil.

Men hvad er disse digitale tokens, og hvordan handles de?

Hvad er en NFT?

NFT står for Non-Fungible Token.

Noget, der er “fungible” kan udveksles med en tilsvarende vare hvor de har samme pris – for eksempel en 50er med en anden 50er.

Kryptovalutaer, der bruger en digital offentlig registrering af transaktioner kaldet en blockchain, er fungible tokens.

NFT’er er digitale varer, der kan købes og sælges ved hjælp af denne blockchain-teknologi. Men de er ikke fungible, hvilket gør dem til en anden type aktiv.

Nogle er solgt for millioner, herunder en NFT af digital kunstner Beeple, der gik under hammeren på Christie’s i marts for så meget som 69.300 tusind dollars hvilket svarer til ca. 450.000 DKK.

Nogle af de mest eftertragtede NFTer frigives via samlinger af tusindvis af unikke individuelle kunstværker, såsom Bored Ape Yacht Club (BAYC).

De er i sig selv cool at eje, hvor ejere ofte nyder at prale af deres køb ved at vise dem som deres sociale medier avatarer/profilbilleder.

NFTer er dog ikke nødvendigvis billeder: På flere websteder, såsom Decentraland og The Sandbox, kan du købe virtuel jord i NFT-form.

Kritikere siger, at investorer bruger penge på meningsløse digitale filer, men tilhængere insisterer på, at NFT’er er meget mere end digitale nipsgenstande.

Nogle forudsiger, at brugen af blockchain til at registrere ejerskabshistorikken for en vare i sidste ende vil blive meget mere udbredt og revolutionere, hvordan vi tænker på ejendom.

Hvordan handles NFT’er?

Ligesom kryptovalutaer købes og sælges NFT’er på specialiserede platforme. OpenSea er den mest kendte NFT markedsplads.

Et salg indebærer ikke nødvendigvis overførsel af det objekt, der er afbildet med NFTen.

NFTer af berømte malerier er f.eks. blevet solgt, men køberen modtager ikke maleriet.

Hvad der skifter hænder er et certifikat for ejerskab af NFTen som bliver registreret på blockchain. Certifikatet skal opbevares sikkert i en digital tegnebog, som kan antage forskellige former.

Tegnebogen kan tilgås via f.eks. Metamask, en gratis internetbrowser extension, eller en sikker fysisk enhed. Du kan læse mere om forskellige wallets i dette indlæg omkring Kryptovaluta – Hvordan fungere kryptovaluta.

For at købe en NFT skal tegnebogen indeholde nok af den relevante kryptovaluta – for eksempel ether (ETH), hvis du ønsker at købe en NFT på Ethereum blockchain.

Med lidt teknisk know-how er det også muligt at lave, eller “minte”, din egen NFT.

I sidste ende er NFT’er digitale kontrakter, med visse regler indlejret, såsom antallet af kopier til salg.

Hvad er risiciene ved NFT’er?

Handel med NFTer indebærer tekniske processer, der undertiden misforstås – og det kan føre til investorer der ikke helt ved, hvad de har at gøre med.

Hver interaktion med blockchain indebærer gebyrer for at betale for “mining” – de enormt energiintensive computerberegninger, der er nødvendige for at verificere hver transaktion.

Tusindvis af brugere kan f.eks. skynde sig at prøve og købe en meget eftertragtet NFT, og når den så er blevet solgt skal de stadig betale gebyrerne, selvom de går tomhændet væk.

Nogle købere bruger bots til at forsøge at sikre, at de får deres hænder på deres ønskede NFT, hvilket gør markedet endnu mindre tilgængeligt for nybegyndere.

NFTer sælges ofte til en lavere pris til entusiaster, der har bidraget til at skabe hype for projektet. Dette kan både være ved at invitere venner og familie til at følge deres discord eller twitter, men kan også blot være ved at være aktive medlemmer på projektets discord.

“Dataene tyder på, at NFTs er langt fra en sikker investering,” Chainalysis konkluderede.

Er NFT’er blevet mainstream?

Det kommer an på, hvad du mener. Hvis du spørger, om min mor ejer en NFT, er svaret nej.

Men vi har set store mærker og berømtheder som Marvel og Wayne Gretzky  lancere deres egne NFT’er, som synes at være rettet mod mere traditionelle samlere, snarere end krypto-entusiaster. Selv om jeg ikke tror, jeg vil kalde NFTer “mainstream” på den måde, at smartphones er mainstream, eller Star Wars er mainstream. Men de synes at have, i det mindste til en vis grad, vist en hvis hype udenfor det hardcore kryptofælleskab.

Er hver NFT unik?

I en kedelig, teknisk forstand, er hver NFT en unik token på blockchainen. Men selvom din NFT kunne være som en Van Gogh, hvor der kun er én faktisk version, kan det også være som et samlekort, hvor der er 50 eller hundredvis af nummererede kopier af det samme kunstværk.

Vi håber du blev lidt klogere på hvad en NFT er og hvordan NFTer de fungerer.

Reklame:
1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Den nye form for digital kunst har været med til at gøre investering endnu mere nuanceret og uforudsigelig. Det skyldes at værdien af kunststykkerne, ligesom kunst i virkeligheden, er vurderet ud fra subjektive værdier, og hype. Da Eminem for eksempel købte en Bored Ape NFT, af en abe der til forveksling ligner ham, steg værdien af de øvrige Bored Ape NFT’er. Du kan læse meget mere om de interessante NFT’er her. […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply