Coronavirus - Hvad er det og hvordan undgår man smitte
Reklame:

I begyndelsen af ​​2020 begyndte en ny type virus (coronavirus) at generere overskrifter over hele verden på grund af den hidtil usete hastighed på dens udbredelse.

Hvordan opstod coronavirus?

Det var et udbrud af coronavirus i Wuhan i Kina der skabt global bekymring. Det kom fra et marked for skaldyr og kød i Wuhan, Kina, i december. Den har siden spredt sig til andre lande, herunder f.eks. Italien, Tyskland, Norge, Frankrig og Danmark. Markedet for skaldyr solgte levende og for nylig dræbte dyr, og det er her virusen stammer fra. Virussen bliver officielt kaldt COVID-19 og har i sin udbredelse inficeret tusindevis af mennesker verden over med et stigende dødstal.

Men på trods af den globale panik i nyhederne om coronavirussen, er det usandsynligt, at du får COVID-19, medmindre du har været i kontakt med en person, der for nylig har rejst til visse dele af Kina eller andre udsatte lande. Der er seks byer i Kina der lige nu er i karantæne på grund af coronavirus.

Se de nyeste tal om dødsfald og smittede af coronavirus / covid-19 via linket i bunden af artiklen!

Læs videre for at lære, hvad coronavirussen er, hvordan denne coronavirus spredes, hvordan den ligner og adskiller sig fra andre virusser, og hvordan du forhindrer spredning af den til andre, hvis du har mistanke om, at du har fanget denne virus. Kilder der er brugt i denne artikel kan findes nederst her på siden.Hvad er en Coronavirus?

Coronaviruses (CoV) er en stor familie af vira, der forårsager sygdom, som spændes fra forkølelse til mere alvorlige sygdomme, såsom Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) og alvorligt akut respiratorisk syndrom (SARS-CoV). En ny coronavirus (nCoV) er en ny stamme, der ikke tidligere er blevet identificeret hos mennesker.

Coronavira er zoonotisk, hvilket betyder, at de overføres mellem dyr og mennesker. Detaljerede undersøgelser (WHO) fandt, at SARS-CoV blev overført fra katte til mennesker og MERS-CoV fra dromedarkameler til mennesker. Flere kendte coronavira cirkulerer i dyr, der endnu ikke har inficeret mennesker.

Almindelige tegn på infektion inkluderer luftvejssymptomer, feber, hoste, åndenød og åndedrætsbesvær. I mere alvorlige tilfælde kan infektion forårsage lungebetændelse, alvorligt akut luftvejssyndrom, nyresvigt og endda død.

Standard anbefalinger for at forhindre spredning af infektioner inkluderer regelmæssig håndvask, dækning af mund og næse, når du hoster og nyser, koger grundigt kød og æg. Undgå tæt kontakt med nogen, der viser symptomer på luftvejssygdomme, som hoste og nyse.

Hvad er symtomerne på Coronavirus?

Læger lærer nye ting om denne virus hver dag. I modsætning til MERS og SARS er Wuhan coronavirus normalt ret mild. Du kan bære virussen i 2 dage eller op til 2 uger, før du bemærker symptomer.

Nogle almindelige symptomer, der specifikt er blevet knyttet til coronavirus i 2019 inkluderer:

 • Følelse af åndenød
 • At have en hoste, der bliver sværere med tiden
 • En feber som gradvist øges i temperaturen
 • En mild hoste.
 • Stakåndet.
 • En løbende næse.
 • En øm hals.
 • En hovedpine.
 • Feber.
 • Den komplette liste over symptomer undersøges stadig

Indtil videre er kun 15 til 20% af tilfældene blevet alvorlige. Dem med svækket immunsystem kan udvikle mere alvorlige symptomer, som lungebetændelse eller bronkitis. Indtil videre er det kun personer på 40 år og ældre, der har udviklet Wuhan coronavirus-infektionen.

Hvad forårsager coronavirus?

Mennesker får først en coronavirus fra kontakt med dyr. For at virussen skal overføres fra dyr til mennesker, skal en person komme i tæt kontakt med et dyr, der bærer infektionen. Derefter kan det sprede sig fra menneske til menneske. Læger og forskere ved endnu ikke, hvilket dyr der forårsagede Wuhan coronavirus.

Men forskere mener, at virussen kan være blevet overført fra flagermus til et andet dyr – enten slanger eller pangoliner – og derefter overført til mennesker. Denne transmission fandt sandsynligvis sted på det åbne fødevaremarked i Wuhan, Kina.

Coronavirus kan spredes, når et menneske kommer i kontakt med en inficeret persons kropslige væsker, såsom dråber fra en hoste. Det kan også være forårsaget af at røre ved noget, en inficeret person har rørt ved, og derefter røre din mund, næse eller øjne med dine hænder.

Læger og forskere ved ikke, hvem der overfører Wuhan coronavirus mest, eller hvor de fleste infektioner forekommer. Men en teori lyder på at nogle mennesker har nemmere ved at sprede den end andre.Hvordan diagnosticeres coronavirus?

Hvis du mener, at du muligvis har en coronavirus, skal du straks kontakte din læge. Før du bare møder op ved din læge, skal du advare din læge om, at du kommer, og hvorfor. Dette vil give kontoret mulighed for at forberede og måske isolere patienter for at forhindre spredning af infektion. For at diagnosticere dig vil din læge køre test for at udelukke andre almindelige infektioner.

Coronavirus kan diagnosticeres på lignende måde som andre virusinfektioner: ved hjælp af en blod-, spyt- eller vævsprøve. I USA er det kun Center for Deciese Control and Prevention (CDC), der i øjeblikket har evnen til at diagnosticere en COVID-19-infektion.

Tal med din læge med det samme, hvis du tror, du har en coronavirus-infektion, især hvis du har rejst til Kina i de sidste 14 dage. Din læge vil tale med lokale offentlige sundhedsansvarlige for at give vejledning om, hvorvidt det er nødvendigt at teste virussen.

En labtekniker tager enten en prøve af dit blod med en nål eller bruger en vatpind til at tage en lille prøve af spyt eller åndedrætsudskillelser fra din næse eller baghalsen.

Prøven sendes derefter til en testfacilitet for at bekræfte tilstedeværelsen af virus materiale eller antistoffer, der reagerer på virussen.

Hvem har en øget risiko?

Du har en høj risiko for at udvikle coronavirus, hvis du kommer i kontakt med nogen, der bærer den, især hvis du er blevet udsat for deres spyt eller været i nærheden af dem, når de har hostet eller nyset.

Vask af hænder og desinficering af overflader kan hjælpe med at mindske din risiko for smitning af denne eller andre vira.

Ældre mænd ser ud til at være særlig modtagelige for virussen. En rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fandt, at gennemsnitsalderen for mennesker, der testede positivt for coronavirus, var omkring 45 år, og at over to tredjedele af disse mennesker var mandlige.

Kan coronavirus forebygges eller undgås?

Der er i øjeblikket ingen vacciner mod coronavirus. Forsøg at undgå mennesker, der er syge. Vask dine hænder ofte, og undgå at røre ved din mund, næse eller øjne.

Hvis du rejser til et område, hvor Wuhan coronavirus er til stede, skal du tale med din læge først.Hvordan ungår man coronavirus?

Der er en lang række ting du kan gøre for at undgå coronavirussen. Vi vil her præsenteres en liste som er lavet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Vask dine hænder ofte

Rengør dine hænder regelmæssigt og grundigt med en alkoholbaseret håndcreme eller vask dem med sæbe og vand.

Hvorfor? At vaske dine hænder med sæbe og vand eller brug af alkoholbaseret håndcreme dræber vira, der kan være på dine hænder.

Hold social afstand

Hold en afstand på mindst 1 meter mellem dig selv og enhver, der hoster eller nyser.

Hvorfor? Når nogen hoster eller nyser, sprøjter de små flydende dråber fra næsen eller munden, som kan indeholde virus. Hvis du er for tæt på, kan du indånde dråberne, inklusive COVID-19-virussen, hvis den der hoster har sygdommen.

Undgå at røre ved øjne, næse og mund

Hvorfor? Hænder rører ved mange overflader og kan hente vira. Når hænderne er forurenet, kan de overføre virussen til dine øjne, næse eller mund. Derfra kan virussen komme ind i din krop og kan gøre dig syg.

Øv åndedrætshygiejne

Sørg for, at du og menneskene omkring dig følger god åndedrætshygiejne. Dette betyder, at du dækker din mund og næse med din bøjede albue eller serviet, når du hoster eller nyser. Bortskaf den brugte serviet straks.

Hvorfor? Dråber spreder virus. Ved at følge god åndedrætshygiejne beskytter du folk omkring dig mod vira som forkølelse, influenza og COVID-19 / Coronavirus

Hvis du har feber, hoste og åndedrætsbesvær, skal du søge lægehjælp tidligt

Bliv hjemme, hvis du føler dig utilpas. Hvis du har feber, hoste og åndedrætsbesvær, skal du søge lægehjælp og ringe på forhånd. Følg instruktionerne fra din lokale sundhedsmyndighed.

Hvorfor? Nationale og lokale myndigheder vil have de mest ajourførte oplysninger om situationen i dit område. Hvis du ringer på forhånd, giver din sundhedsudbyder dig mulighed for hurtigt at lede dig til de rigtige sundhedsfaciliteter. Dette vil også beskytte dig og hjælpe med at forhindre spredning af coronavirus og andre infektioner.

Bliv informeret og følg råd fra din sundhedsudbyder

Hold dig informeret om den seneste udvikling om COVID-19 / coronavirus. Følg råd fra din sundhedsudbyder, din nationale og lokale offentlige sundhedsmyndighed eller din arbejdsgiver om, hvordan du beskytter dig selv og andre mod COVID-19.

Hvorfor? Nationale og lokale myndigheder vil have de mest ajourførte oplysninger om, hvorvidt COVID-19 / coronavirus spreder sig i dit område. De er bedst placeret til at rådgive om, hvad folk i dit område skal gøre for at beskytte sig selv.Coronavirus-behandling

Symptomer på en coronavirus forsvinder normalt på egen hånd. Hvis symptomerne føles værre end en forkølelse, skal du kontakte din læge. Han eller hun kan ordinere smerter eller feber medicin.

Drik masser af væsker som ved en forkølelse og få masser af hvile.

Der er i øjeblikket ingen behandling specifikt godkendt til coronavirus og ingen kur mod en infektion, selvom behandlinger og vacciner i øjeblikket er under undersøgelse. I stedet fokuserer behandlingen på at håndtere symptomer, når virussen er igang.

Søg omgående medicinsk hjælp, hvis du tror, du har COVID-19. Din læge vil anbefale behandling for symptomer eller komplikationer, der udvikler sig.

Andre coronavirus som SARS og MERS har vacciner og behandlinger. Nogle behandlinger af disse lignende vira inkluderer:

 • Antivirale eller retrovirale medikamenter
 • Åndedrætsstøtte som mekanisk ventilation
 • Steroider for at reducere hævelse i lungerne
 • Blodplasmatransfusioner

Coronavirus og influenza

Symptomerne på COVID-19 / coronavirus ligner symptomerne på influenzavirus.

Influenza-virussen er meget mere almindelig og meget mere dødbringende end coronavirus. Ihverfald indtil videre.

Omkring 6,8 procent af mennesker, der udviklede influenza i løbet af sæsonen 2019-2020 i USA, døde (fra februar 2020), sammenlignet med omkring 2 procent af dem, der er diagnosticeret med coronavirus.

Her er nogle almindelige symptomer på en influenzainfektion:

 • Hoste
 • Løbende eller indelukket næse
 • Nysen
 • Ondt i halsen
 • Feber
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Kuldegysninger
 • Kropssmerter

Coronavirus og SARS

Dette er ikke første gang, en coronavirus har lavet nyheder – det dødbringende SARS-udbrud i 2003 blev også forårsaget af en coronavirus.

Som med den nuværende coronavirus blev SARS-virussen først fundet i dyr, før den spredte sig til mennesker.

Det antages, at SARS-virusen kommer fra flagermus og blev derefter overført til et andet dyr og derefter til mennesker.

Da SARS-virussen var blevet overført til mennesker, begyndte den hurtigt at sprede sig blandt mennesker.

Hvad der gør COVID-19 / coronavirussen så nyhedsværdig er, at der endnu ikke er udviklet en behandling eller kur for at forhindre, at den hurtigt spreder sig fra person til person. SARS kan med succes behandles.Hvordan undgår man spredning af coronavirus?

Hvis du har Wuhan coronavirus, vil din læge råde dig til at blive hjemme, hvile og drikke masser af væske. Symptomerne forsvinder normalt på egen hånd.

Undgå kontakt med andre, når det er muligt, for at undgå at gøre dem syge.

Bliv hjemme undtagen for at få lægehjælp

Du bør begrænse aktiviteter uden for dit hjem, undtagen for at få lægehjælp. Gå ikke på arbejde, skole eller offentlige områder. Undgå at bruge offentlig transport eller taxaer.

Adskill dig selv fra andre mennesker og dyr i dit hjem

Mennesker: Så meget som muligt skal du bo i et bestemt rum og væk fra andre mennesker i dit hjem. Du bør også bruge et separat badeværelse, hvis det er tilgængeligt.

Dyr: Du skal begrænse kontakten med kæledyr og andre dyr, mens du er syg af COVID-19 / coronavirus, ligesom du ville have omkring andre mennesker. Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der bliver syge med COVID-19, anbefales det stadig, at personer, der er syge med COVID-19, begrænser kontakten med dyr, indtil der er kendt mere information om virussen. Hvis det er muligt, skal du have et andet medlem af din husstand pleje dine dyr, mens du er syg. Hvis du er syg af COVID-19, skal du undgå kontakt med dit kæledyr, herunder klapning, putning, at blive kysset eller slikket og dele mad. Hvis du skal passe dit kæledyr eller være omkring dyr, mens du er syg, skal du vaske hænderne før og efter at du interagerer med kæledyr og bærer en støvsmaske.

Bær en støvmaske

Hvis du er smittet eller er i et område med smittede anbefales det at benytte en støvmaske. Du skal bære en støvmaske, når du er i nærheden af andre mennesker (f.eks. At dele et værelse eller et køretøj) eller kæledyr, og inden du går ind på en sundhedsudbyders kontor. Hvis du ikke er i stand til at bære en støvmaske (for eksempel fordi det medfører åndedrætsbesvær), skal folk, der bor med dig, ikke bo i det samme rum med dig, eller de skal bære en støvmaske, hvis de kommer ind i dit værelse.

Undgå at dele personlige husholdningsartikler

Du bør ikke dele tallerkener, drikkeglas, kopper, spise redskaber, håndklæder eller sengetøj med andre mennesker eller kæledyr i dit hjem. Efter brug af disse genstande skal de vaskes grundigt med sæbe og vand.

Rengør alle ofte rørte overflader

Overflader med høj berøring inkluderer bordplader, dørhåndtag, badeværelsesarmaturer, toiletter, telefoner, tastaturer, tabletter og natborde. Rengør også overflader, der kan have blod, afføring eller kropsvæsker på dem. Brug en husholdningsrengøringsspray eller desinficerende serviet, i henhold til mærkets instruktioner. Etiketter indeholder instruktioner om sikker og effektiv brug af rengøringsproduktet inklusive forsigtighedsregler, du skal tage, når du påfører produktet, f.eks. at bære handsker og sørge for at have god ventilation under brug af produktet.

Overvåg dine symptomer

Søg omgående lægehjælp, hvis din sygdom forværres (f.eks. Åndedrætsbesvær). Før du søger pleje, skal du ringe til din sundhedsudbyder og fortælle dem, at du har eller bliver vurderet for COVID-19 / coronavirus. Tag en støvmaske på, inden du går ind til lægen. Disse trin hjælper sundhedsudbyderens kontor med at holde andre mennesker på kontoret eller venteværelset fra at blive inficeret eller udsat. Bed din sundhedsudbyder om at ringe til den lokale eller statslige sundhedsafdeling. Personer, der er placeret under aktiv overvågning eller lettet selvovervågning, skal følge instruktionerne fra deres lokale sundhedsafdeling eller erhvervssundhedspersonale efter behov.Hvad er mulige komplikationer fra Coronavirus?

Den mest alvorlige komplikation af COVID-19 / coronavirus er en type lungebetændelse, der er blevet kaldt 2019 Novel Coronavirus-Infected Pneumonia (NCIP) hvilket betyder coronavirus-inficeret lungebetændelse.

Resultater fra en undersøgelse fra 2020 af 138 mennesker, der blev indlagt på hospitaler i Wuhan, Kina med NCIP, fandt, at 26 procent af de indlagte havde alvorlige tilfælde og skulle behandles på intensivafdelingen.

Cirka 4,3 procent af disse mennesker, der blev indlagt på intensiv, døde af denne type lungebetændelse.

Indtil videre er NCIP den eneste komplikation, der specifikt er knyttet til -coronavirus. Men forskere har set følgende komplikationer hos mennesker, der har udviklet et coronavirus:

 • Akut respiratorisk distress syndrom (ARDS)
 • Uregelmæssig hjerteslag (arytmi)
 • Hjerte-kar-shock
 • Alvorlige muskelsmerter (myalgia)
 • Træthed
 • Hjerteskade eller hjerteanfald

Spørgsmål til din læge

 • Hvad kan jeg gøre for at forhindre, at mine venner og familie får Wuhan-coronavirus?
 • Hvilken medicin, som kan købes, fungerer bedst til mine symptomer?
 • Er jeg i risiko for komplikationer på grund af Wuhan coronavirus?
 • Hvad skal jeg holde øje med, som kan betyde, at der er komplikationer?

Hvad siger fremtiden?

Først og fremmest skal du ikke gå i panik. Du behøver ikke at bære en maske eller være i karantæne, medmindre du er blevet diagnosticeret med denne coronavirus.

At følge enkle hygiejneanvisninger kan hjælpe med at forhindre dig i at udvikle denne og andre vira.

Coronavirus virker sandsynligvis skræmmende, når du læser nyhederne om nye dødsfald, karantæner og rejseforbud til og fra Kina. Men i sammenhæng er coronavirus meget mindre alvorlig og udbredt end mere almindelige og mere truende infektiøse tilstande, som influenza.

Hold dig rolig og følg din læge’s instruktioner, hvis du er diagnosticeret med en coronavirus-infektion, så du kan komme dig og hjælpe med at forhindre, at den spreder sig.

Hvor kan man følge spredningen af Coronavirus i danmark?

Hvis du gerne vil følge med i det nyeste tal om dødsfald og smittede af coronavirus / covid-19 kan du via linkene herunder få de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Tallene bliver regelmæssigt opdateret og bruges blandt andet af Tv2 og andre nyhedsmedier.

Her kan du se de nyeste tal om coronavirus:

https://www.sst.dk/da/Viden/Smitsomme-sygdomme/Smitsomme-sygdomme-A-AA/Coronavirus/Spoergsmaal-og-svar?fbclid=IwAR2wWdavEgmbdOTNDW9tuX_VOx2WuJOmXZVf6IS15f-7NIVNuhQs2sUkmZw

https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus

https://politi.dk/corona/Kilder:

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html

https://familydoctor.org/condition/coronavirus/

https://www.healthline.com/health/coronavirus-covid-19

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html


Jeg håber denne artikel gav dig den viden du søgte. Der er selvfølgelig hele tiden opdatering om situationen så der vil løbende blive opdateret i artiklen.

Hvis du også er interesseret i hvordan man kan undgå at få myggestik og eventuelt undgå at blive smittet kan du læse mere om dette her i artiklen: Hvordan ungår man myggestik?

Hvis du har tilføjelser eller kommentare er du mere end velkommen til at skrive den herunder.

God dag!

Reklame:
2 replies
 1. Bjørn Møller-Nielsen
  Bjørn Møller-Nielsen siger:

  Der er ingen dokumentation for at støvmasker skulle beskytte mod en virus som denne. Jeg arbejder i et bygge marked og sælger støvmasker til hverdag, og det er fandme vildt så hysteriske folk er omkring dem. De har ikke nogen speciel effekt og der er én smittet i Danmark i skrivende stund. Folk er simpelthen til grin, hvis de køber støvmasker imod Corona. Folk skulle bare lære at bruge sæbe og nyse/hoste i albuen, istedet for at spilde deres penge. Der er også ALT for mange mennesker som ikke bruger hovedet, når de kan finde på at hoste eller nyse i hånden.

  Tag jer sammen folkens og slap lidt af. Det er kun børn og gamle som skal være opmærksomme på Corona.

  Svar
  • Paul Depusior
   Paul Depusior siger:

   I bedes ikke lytte til ovenstående kommentar. Vi bor i Kina og ved hvad vi taler om. Hvis en maske sidder som den skal så der ikke kommer luft ind hvor sidder på huden så kan den beskytte dig mod at får virussen. Der er beviser på at denne virus er luftbåren. Du kan blive smittet af en host eller nyse, og ikke rigtig mærke at du har virussen men smitte hundredvis af andre som måske ikke overlever. Vil du have det på din samvittighed? Nej vel. Hvis du skal være udenfor omkring menesker så skal du have maske på. Men indtil vestlig myndigheder indser at Folk ikke tager den anbefaling alvorligt for at beskytte de svage i samfundet så vil virussen fortsætte sin krig. Kina respektere denne andbefalong fordi de har tidligere erfaringer inden for de sidste to generationer med alvorlig virus. Vesten forstår ikke faren. Det er ikke nok at vaske hænder og nyse i albuen. Bliv Hjemme!
   PS. Beklager min efterhånden dårlig grammatik. Hår kun brugt engelsk og kinesisk i 25 år nu.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply