Blade - fotosyntese - Hvordan fungerer det?
Reklame:

Velkommen, her vil vi guide dig igennem fotosyntesen og hvordan den fungerer! Så hvad er fotosyntese egentligt for noget?

Når du bliver sulten, tager du nok en snack fra dit køleskab eller fra skabet. Men hvad kan planter gøre, når de bliver sultne? Du er sandsynligvis opmærksom på, at planter har brug for sollys, vand og et hjem (jorden) for at vokse, men hvor får de deres mad og energi fra? Det finder de helt selv!

Fotosyntese og autotrofer

Planter kaldes autotrofer, fordi de kan bruge energi fra lys til at syntetisere eller fremstille deres egen fødekilde. Mange mennesker tror, at de “fodrer” en plante, når de lægger den i jord, vander den eller placerer den udenfor i solen, men ingen af disse ting betragtes som mad. Snarere bruger planter sollys, vand og gasser i luften til at fremstille glukose, som er en form for sukker, som planterne har brug for for at overleve. Denne proces kaldes fotosyntese og udføres af alle planter, alger og endda nogle mikroorganismer. For at udføre fotosyntesen har planter brug for tre ting: kuldioxid, vand og sollys.

Hvordan fungere fotosyntesen? - Billede af planten
Ved at tage vand (H2O) gennem rødderne, kuldioxid (CO2) fra luften og lysenergi fra solen, kan planter udføre fotosyntesen til fremstilling af glukose (sukker) og ilt (O2).

Ligesom dig er planter nødt til at optage gasser for at leve. Dyr indtager gasser gennem en proces, der kaldes respiration. Under respirationsprocessen inhalerer dyr alle gasser i atmosfæren, men den eneste gas, der tilbageholdes og ikke umiddelbart udåndes, er ilt. Planter indtager imidlertid og bruger kuldioxidgas til fotosyntesen. Kuldioxid trænger gennem små huller i en plantes blade, blomster, grene, stængler og rødder. Planter kræver også vand for at fremstille deres mad. Afhængigt af miljøet varierer en plantes adgang til vand. For eksempel har ørkenplanter, ligesom en kaktus, mindre tilgængeligt vand end en åkande i en dam, men hver fotosyntetisk organisme har en slags tilpasning eller speciel struktur designet til at opsamle vand. For de fleste planter er rødderne ansvarlige for at absorbere vand.

Det sidste krav til fotosyntesen er vigtigt, fordi det giver energien til at fremstille sukker.Hvordan tager en plante kuldioxid og vandmolekyler og fremstiller et fødevaremolekyle?

Solen! Energien fra lys forårsager en kemisk reaktion, der nedbryder molekylerne kuldioxid og vand og omorganiserer dem for at fremstille sukker (glukose) og iltgas. Efter at sukkeret er produceret ved hjælp af fotosyntese, opdeles det derefter af mitokondrierne til energi, der kan bruges til vækst og reparation. Det ilt, der produceres, frigøres fra de samme bittesmå huller, som kuldioxid trænger igennem. Selv det ilt, der frigives, tjener et andet formål. Andre organismer, såsom dyr, bruger ilt til at hjælpe med at overleve.

Hvis vi skulle skrive en formel til fotosyntesen, ville det se sådan ud:

Kuldioxid + Vand + Sollys → druesukker + ilt

Den kemiske formel kan således skrives:

6CO2 + 6H2O + Lys energi → C6H12O6 (sukker) + 6O

Hele fotosynteseprocessen er en overførsel af energi fra solen til en plante. I hvert skabte sukkermolekyle er der en lille smule energi fra solen, som planten enten kan bruge eller opbevare til senere.

Ærteplantens fotosyntese

Forestil dig en ærteplante. Hvis den ærteplante danner nye bælg, kræver de en stor mængde sukkerenergi for at blive større. Dette svarer til, hvordan du spiser mad for at blive højere og stærkere. Men snarere end at gå i butikken og købe dagligvarer, vil ærteplanten bruge sollys og fotosyntese til at få energi til at opbygge sukker. Når ærtebælgene er fuldt dyrket, har planten muligvis ikke længere brug for så meget sukker og vil opbevare den i dens celler. En sulten kanin kommer så forbi og beslutter at spise noget af planten, som giver den energi, der giver kaninen mulighed for at hoppe tilbage til sit hjem. Hvor kom kaninens energi fra? Overvej processen med fotosyntesen. Ved hjælp af kuldioxid og vand brugte ærteplanten energien fra sollys til at konstruere sukkermolekylerne. Når kaninen spiste ærterne, modtog den indirekte energi fra sollys, som blev opbevaret i sukkermolekylerne i planten.

Hvordan fungerer fotosyntese?
Vi kan takke fotosyntesen for brød! Hvedekorn, som dem, der er afbildet, dyrkes på store marker. Når de høstes, formales de til et pulver, som vi kender som mel.


Mennesker, dyr, svampe og nogle mikroorganismer kan ikke fremstille mad i deres egne kroppe som autotrofer, men de er stadig afhængige af fotosyntese. Gennem overførsel af energi fra solen til planter bygger planter sukker, som mennesker spiser for at drive vores daglige aktiviteter. Selv når vi spiser ting som kylling eller fisk, overfører vi energi fra solen til vores kroppe, fordi en organisme på et tidspunkt konsumerede en fotosyntetisk organisme (f.eks. Spiste fiskene alger). Så næste gang du griber en snack for at genopfylde din energi, skal du huske og takke solen for det!


Jeg håber dette indlæg gav dig den viden du søgte om fotosyntese og du er altid velkommen til at smide en kommentar med ris, ros og tilføjelser!

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply