Hvordan laves Tequila
Reklame:

Moderne tequilaproduktion går tilbage til 1600-tallet i Mexico, selvom dens oprindelse går længere tilbage til omkring år 250. I dag er tequila en integreret del af Mexicos økonomi og kulturelle stolthed.

Her er en oversigt over hvad denne artikel vil omhandle:

  • Hvad er Tequila?
  • Hvad er Tequila lavet af?
  • Hvad er historien om Tequila-produktion?
  • Hvordan laves tequila? – 6 trin

Lad os komme igang!

OBS: Hvis du er på udkig efter at købe Tequila online kan du gøre dette hos Winefamly – Tag et kig på deres udvalg lige her!

Hvad er Tequila?

Tequila er en destilleret spiritus fremstillet af Weber blå agaveplante. Tequila er en populær spiritus, der bruges i mange forskellige cocktails, såsom Margarita, Paloma og Tequila Sunrise. Den mexicanske regering dekreterer, at tequila kun må produceres i Mexico og kun i visse udpegede regioner, herunder: Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacán og Tamaulipas.

Hvad er tequila lavet af?

Tequila er lavet af Weber blå agaveplante, eller agave tequilana, som er en stor sukkulent med lange, piggede blade, der ligner aloe vera. I kernen af den blå agaveplante er en kerne kaldet piña. Denne kerne bages og presses, og saften gæres med gær i tønder for at lave tequila.

Tequila laves af agave

Hvad er historien om Tequila-produktion?

Omkring år 250 lavede aztekerne en drik kaldet pulque – lavet af de fermenterede safter fra en plante kaldet maguey, som er en fætter til agaven – som anses for at være en forgænger til tequila. Tequila, som vi kender det i dag – som er destilleret, i modsætning til pulque – blev sandsynligvis først lavet af de spanske kolonister, da de invaderede Sydamerika. I begyndelsen af 1600-tallet begyndte Don Pedro Sánchez de Tagle det første destilleri i det, der nu er kendt som Tequila, Jalisco.

I 1974 erklærede den mexicanske regering tequila for Mexicos intellektuelle ejendom, og at tequila kun kan produceres i visse mexicanske stater: Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacán og Tamaulipas. Et reguleringsråd for tequila (Consejo Regulador de Tequila eller CRT) opretholder tequilaproduktionsstandarder (såsom agaveindhold, ABV, lagringstid og ingredienser) og støtter tequilaindustrien ved at fremme turisme til tequilaproducerende regioner og støtte handel med andre lande .

Hvordan laves tequila?

Tequilaproduktion kan opdeles i seks faser: høst, bagning, presning, gæring, destillering og ældning. Her er flere oplysninger om hvert af disse trin:

1. Høst agaven.

Moderne tequilaproduktion begynder med den traditionelle metode til at høste den blå agaveplante. En speciel kniv kaldet en coa bruges til at skære bladene på agaveplanten væk fra den underjordiske piña-kerne.

Høst af agave med skovl

2. Bag agavekernen, eller piñaen.

Piña-kernen skal bages for at udvinde dets fermenterbare sukkerarter. Traditionelt blev piñas bagt i gruber foret med sten, men i dag er de bagt i enten ler- og murstensovne kaldet hornos eller store rustfri stålovne.

3. Riv piñaen og pres agavesaften.

Efter at piñaerne er bagt, knuses de og rives for at udtrække den søde saft indeni, som kaldes mosto. Mosto udvindes på en af to måder: ved at bruge en industriel mekanisk makuleringsmaskine (den mest almindelige moderne måde), eller ved den traditionelle metode med at bruge en tahona, et stort stenhjul, der knuser og presser piñaen.

Presning af agave for at få tequila

4. Fermenter agavesaften, eller mosto’en.

Dernæst skal mosten gære til ethylalkohol for at blive en spiritus. Mostoen kombineres med gær og vand i store gæringstanke. Denne proces bruger enten store rustfri ståltanke eller store trætønder.

5. Destiller den fermenterede mosto.

Derefter destilleres agavesaften, hvilket renser væsken og koncentrerer alkoholen i blandingen. Tequila destilleres typisk to gange. Den første destillation producerer en uklar væske kaldet ordinario. Den anden destillation producerer den klare sølvtequila, som derefter er klar til at blive lagret og aftappet.

6. Æld tequilaen.

Al tequila er lagret i mindst 14 til 21 dage. Sølv eller blanco er lagret i minimum tid. Lagret tequila findes i tre typer: reposado (“udhvilet”, lagret i to måneder til et år), añejo (“lagret”, lagret i et til tre år) og ekstra añejo (lagret i over tre år). For at producere en mere lagret tequila puttes den destillerede blanco i lagrede egetræsfade, hvilket giver tequilaen en gylden farve. Der er også en femte slags tequila kaldet joven (“ung”) eller oro (“guld”), som er en blanding af sølvtequila og reposado tequila.

Lagring af tequila

Du har du læst om hvordan Tequila bliver produceret.

Hvis du er interesseret i at læse om hvordan andre typer af alkohol bliver produceret, så læs gerne vores artikler om hvordan whisky produceres og om hvordan man laver rom.

Hvis du mangler noget inspiration til drinks med Tequila, så vil vi anbefale at besøge Thipzy.dk – Du kan se deres udvalg af drinksopskrifter med tequila lige her!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply