HVORDAN SLIBER MAN TRÆ – KOMPLET GUIDE
Reklame:

Slibning af træ er et af de trin, som folk kan lide at springe over. Lad være! Slibning af træ er et vigtigt forberedelsestrin, før man bejdser eller efterbehandler træ, og det er virkelig ikke så svært at gøre!

For at slibe træ skal du tegne en let blyantstreg på træet. Gnid sandpapir med korn 60 mod træet i retning af årerne, indtil blyantstregen er væk. Gentag med 80 korn, 120 korn og 180 korn sandpapir, og arbejde dig vej fra laveste til højeste korn. Fjern derefter savsmuldet med en støvsuger.

Dette er den generelle proces til slibning af træ. Retningerne kan være lidt forskellige afhængigt af dit præcise formål, så lad os se lidt nærmere!

Bemærk: Denne blog indeholder affiliate links til Carls.nu. Hvis du klikker og foretager et køb, vil vi modtage en lille kompensation (uden yderligere omkostninger for dig selvfølgelig).

Grundlæggende ting omkring slibning

At slibe træ er virkelig så simpelt som at få fat i noget sandpapir og gnide det mod træet. Men der er et par andre detaljer, der hjælper dit projekt med at blive så fejlfrit som muligt!

Hvordan virker sandpapir?

Sandpapir virker ved at ridse overfladen af træet og fjerne et meget tyndt lag træ fra stykket. Du kan sikkert ikke se ridserne, mens du sliber, men jeg lover dig, de er der!

Sandpapir med grovere/lavere korn efterlader større ridser end sandpapir med højere/finere korn. Selvom du måske ikke kan se ridserne i starten, kan både træbejdse og træfinish fremhæve dem, fordi ridserne tager finish anderledes end resten af stykket.

Så det er vigtigt, at vi minimerer disse ridser så meget som muligt under slibningsprocessen. Slibning på den rigtige måde betyder, at det færdige produkt ikke har nogen synlige ridser på sig, hvilket er præcis, hvad du ønsker!

Slibning med årene i træet

Den første måde at minimere sliberidser er ved at slibe i fibrenes retning. Der er to grunde til dette.

For det første vil eventuelle ridser, der stadig findes i slutningen af ​​slibningsprocessen, blande sig med årer i træet. Selvom der stadig kan være en ridse, vil den være ubemærket, fordi den ligner træets årer.

For det andet er ridser, der ikke er i retning af åre virkelig svære at fjerne. Derfor, hvis du sliber med et sandpapir med lavt korn mod årerne, vil du få store ridser i træet, som du ikke så nemt kan få ud af stykket.

Det er ikke kun vanskeligt at fjerne ridser på tværs af åre, de er også virkelig tydelige. Tag et kig på dette stykke træ hvor man har været uopmærksom og slebet på tværs af årer:

Hvordan sliber man træ - ikke mod årene
Store ridser på tværs af træets årer

Her er det med at slibe mod kornet: det fjerner faktisk materiale hurtigere end at slibe med kornet. Og så de mærker, du ser ovenfor, vil for altid være indlejret i træet. Alt sammen fordi man ikke har slebet med årerne.

Lektion lært. Sand i retning af årer.

Sandpapir korn – Hvad betyder korn?

Sandpapir kommer i en række forskellige korn. Lavere korn angiver grovere sandpapir, mens højere korn repræsenterer finere sandpapir.

De fleste træprojekter bruger sandpapir mellem korn 40 og 240, med undtagelse af trægulvsslibning, hvor du måske starter med et korn 24 sandpapir.

Sandpapir med højere korn skaber fint savsmuld, der kan tilstoppe træets porer og forhindre farvning og efterbehandling, hvilket er grunden til, at de fleste projekter anbefaler at stoppe slibningsprocessen ved korn 180, medmindre du med vilje forsøger at lukke træporer.

I butikker såsom Carls.nu vil du også se sandpapir, der er et godt stykke over 240 korn, som 400, 800 og endda 1000 til 2000. Disse sandpapirer er lavet til andre formål, såsom polering af billygter og polering af beton.

Sandpapir med lavere kornet korn fjerner mere træ end sandpapir med højere korn, men de efterlader også dybe slibemærker i træet. Dette er grunden til, at træarbejdere typisk bruger flere korn af sandpapir på et projekt.

Jeg plejer at begynde med 60 korn sandpapir. Så når jeg er tilfreds og alle fejlene er fjernet, sliber jeg med korn 80 sandpapir. Hensigten med korn 80 sandpapir er at fjerne eventuelle slibemærker fra korn 60 sandpapir.

Jeg fortsætter dette op til korn 180, slibning med korn 120 for at fjerne de 80 korn mærker, og slibning med korn 180 for at fjerne 120 korn mærker.

De 180 korn slibemærker er små og i åreretningen, så de vil være svære at se, når man bejdser eller afslutter mit stykke træ.

Skal man slibe træet med let tryk?

En sidste måde at reducere slibemærker på er ved at slibe med let tryk i stedet for kraftigt tryk. Lad sandpapiret (eller excentersliberen, hvis du bruger en) gøre arbejdet for dig.

Du behøver ikke presse sandpapiret ind i træet. Bare at holde sandpapiret let til træet og gnide frem og tilbage er nok tryk til, at sandpapiret virker.

Når du trykker for meget, skaber du dybere mærker, som er sværere at fjerne uden nogen ekstra fordel for dit stykke træ.

Brug kun et let tryk ved slibning, og du sparer dig selv for ekstra arbejde!

Sådan slibes træ før bejdsning og farvning

Da bejdsning af træ bringer alle fejlene i træet frem, vil du gerne udføre det mest grundige slibearbejde, du kan, før du bejdser.

Trin 1: Tegn en let blyantstreg

Tegn en blyantstreg på træet, og pas på ikke at trykke for hårdt. Du ønsker ikke at lave en fordybning, hvilket ville gøre blyantstregen meget sværere at fjerne.

Trin 2: Slib med det laveste korn sandpapir

Hvilket korn du starter på afhænger lidt af hvilken træsort du har købt.

Hvis du har købt billigt blødt træ, vil du sandsynligvis starte med det laveste korn, du har (60 eller 40), for at fjerne eventuelle produktionsmærker, pletter eller fejl.

Hvis du har købt tømmer af højere kvalitet, der allerede er slebet, kan du sandsynligvis slippe afsted med at starte ved korn 80. Vi ville ikke starte højere end det, hvis du planlægger at farve træet.

Uanset hvad, skal du slibe i retning af fibrene, indtil dit blyantmærke er væk.

Hvis du arbejder med billigt tømmer, skal du muligvis slibe yderligere, hvis du stadig kan se mærker og buler fra fremstillingsprocessen. Hvis du ikke helt fjerner disse mærker, vil de blive fremhævet, når du tilføjer bejdsen, så hvis du er i tvivl, så fortsæt med at slibe.

Du vil helt fjerne eventuelle mærker med dit sandpapir med laveste korn, før du går videre til højere korn. Sandpapir med højere korn er ikke beregnet til at fjerne fejl, men i stedet for at fjerne slibemærker fra lavere korn.

Trin 3: Dobbelttjek, at du har fjernet alle mærker

Der er en nem måde at kontrollere og se, om du har fjernet alle fremstillingsmærker, før du går videre til næste korn. Du skal blot gøre træet vådt!

Når først træet er vådt, vil mærkerne skille sig ud, og du ved, om du skal blive ved med at slibe med den groveste korn. Du vil sandsynligvis se nogle mærker fra slibning; ignorer dem for nu, du fjerner dem med dit næste sandpapir.

Hvis du bruger en oliebaseret bejdse eller finish, er mineralsk terpentin en god mulighed for at få træet vådt. Hvis du bruger en vandbaseret bejdse eller finish, skal du bruge vand eller denatureret alkohol.

Sørg for at matche dit “våde” produkt til den type bejdse eller finish, du påfører. Mineralsk terpentin kan forhindre vandbaseret bejdse eller finish i at hæfte ordentligt.

Trin 4: Fjern savsmuld

Mellem korn vil du gerne fjerne savsmuld. På den måde sætter det groveste korn og større stykker savsmuld ikke fast mellem dit sandpapir og træet, når du sliber med det næste korn. Når det sker, skaber det større ridser i træet, hvilket er det, du forsøger at fjerne!

Der er et par måder at fjerne savsmuld på. Vi kan godt lide at bruge en støvsuger som er beregnet til savsmuld og støvsuge støvet.

Du kan også bruge en klud eller en våd klud, men hvis du bruger den våde klud, skal du sørge for at bruge et produkt, der matcher din bejdse eller finish. (Mineralsprit til oliebaserede bejdser/finish, vand eller denatureret alkohol til vandbaserede bejdser/finisher.)

Trin 5: Sand med et højere/finere korn

Gentag trin 1, 2 og 4 med et sandpapir med højere korn. Vi går typisk i denne rækkefølge: 60, 80, 120, 180.

Vi sliber typisk ikke forbi korn 180, simpelthen fordi det begynder at lukke træets porer og forhindrer bejdse i at trænge ind i træet.

Du skal gentage trin 1, 2 og 4, hver gang du går videre til næste korn. Du kan springe trin 3 over, fordi du allerede har fjernet produktionsmærkerne og ikke behøver at tjekke, om de er væk.

Slibning af træ før maling

Formålet med at slibe træ før maling er en smule anderledes end at slibe før bejdsning.

Slibning før farvning har til formål at eliminere fejl i træet, som vil blive fremhævet, når træet er farvet. Slibning før maling har til formål at hjælpe malingen med at klæbe til træet.

På grund af dette er processen en smule anderledes, og heldigvis lettere. Fordi målet i virkeligheden er bare at ridse træet lidt op, behøver du ikke bruge hver eneste sandpapirs korn.

Grib i stedet noget sandpapir med korn 180 og gnid det mod træet. Du kan gøre dette i hånden eller med en excentersliber, begge dele er fint.

Mængden man sliber varierer afhængigt af hvilken træsort man sliber. Hvis det er billigt træ, der tydeligvis ikke er slebet, vil man være lidt mere grundig. Ellers vil man bruge et par minutter på at slibe stykket ned med sandpapiret og kalde det en dag.

Husk også, at hvis du maler, kan det at bruge et bindende lag primer gøre det samme som at slibe. Det koster lidt flere penge, men du behøver ikke slibe, hvis slibning ikke helt er din ting!

Slibning af tidligere færdigbehandlet træ

Hvis du ønsker at slibe et møbel, der allerede er færdigbehandlet, vil slibningsprocessen se lidt anderledes ud.

For det første anbefaler vi ikke at bruge en slibemaskine som din primære metode til at fjerne finish eller maling af træ. Dette er fordi maling og andre behandlingsprodukter kan tilstoppe maskiner og blive et marridt at gøre rent.

I stedet anbefaler vi at fjerne maling osv. med brun sæbe, en varme pistol eller kemikalier som er lavet til formålet.

Når du har gjort det, vil du stå tilbage med lidt rester, og hvilken bejdse der var på træet i første omgang.

For at få træet ned til bart træ, skal du slibe en smule. Da du bliver nødt til at A) slibe gennem eventuelle resterende rester og B) slibe det bejdsede træ af, anbefaler jvi stærkt at starte med det mindste/laveste korn sandpapir, du har.

For os er det normalt 40 korn sandpapir. Det er ret nemt at sætte det på en excentersliber og få en flad overflade ned til bart træ på cirka 5 minutter. Så vil vi arbejde os op ad korn, ligesom vi beskrev i afsnittet omkring slibning af træ før bejdsning.

For ikke-flade overflader er tingene lidt mere komplicerede.

Små udskæringer er generelt svære at slibe, men du kan købe slibetilbehør til din boremaskine, der gør det en lille smule nemmere.

Hvis du har en Dremel, er der også slibetilbehør til det værktøj.

Skal man slibe træ mellem lag af bejdse eller finish?

Ofte vil du læse vejledningen på din bejdse eller finish, og det vil indikere, at du skal slibe mellem lagene.

Fantastisk! Men hvordan? Og hvorfor?

Slibning mellem finishlagene udglatter eventuelle fejl eller støvspidser, der kom ind i finishen i tørre perioden. Det hjælper også det næste lag med at klæbe til det forrige lag.

Når du sliber mellem lagene, bør du bruge et sandpapir med høj korn for ikke at fjerne den finish, du lige har påført stykket. Man bruger ofte korn 240 sandpapir.

Jeg er omhyggelig med at bevæge mig hurtigt, mens jeg arbejder, og presser aldrig for hårdt på stykket. Mit mål er bare at glatte alt ud og fjerne eventuelle penselstrøg eller fejl, mens jeg forbereder finishen til næste lag.

Håndslibning af træ

Så først og fremmest skal du erkende, at selvom håndslibning for at forberede maling ikke er så slemt, vil håndslibning for at forberede farvning i bedste fald være en tidskrævende prøvelse.

Billige slibesvampe fra Carls.nu koster omkring 40 DKK. Hvis du ønsker at bejdse træ én gang til et enkelt projekt, så overvej at købe en. Hvis du tror, ​​du måske bejdser træ oftere end det så sælger de heldigvis pakke mere flere styk i som får styk prisen ned.

Hvis du er fast besluttet på at håndslibning, har vi nogle tips til dig.

Først skal du tage fat i en klods for at vikle sandpapiret rundt. Dette kan være en fancy klods, som den nedenfor:

Husk du kan benytte de samme sliberondeller som er refferetet til tidligere i dette indlæg til ovenstående håndslibere! – Det er praktisk!

Eller det kan bare være noget træskrot, som du har viklet sandpapir rundt om.

Uanset hvad, vil det at have sandpapiret viklet rundt om en flad overflade som kan fordele trykket fra din hånd, hvilket vil hjælpe dig med at slibe mere jævnt.

Undtagelsen er, hvis du sliber udskæringer eller buede områder. Så vil din hånd gøre et bedre stykke arbejde med at forme sandpapiret til træet. – Du kan dog bruge slibeklodser med former som gør det nemmere at nå de svære steder.

For det andet skal du passe på, om dit sandpapir bliver sløvt. Hvis du bruger en excentersliber, er dette ikke en stor sag – kedeligt sandpapir vil være mindre effektivt, men da værktøjet bevæger sig så hurtigt, bliver der stadig fjernet masser af træ.

Men hvis du håndsliber, er det afgørende at bruge skarpt sandpapir, ellers vil dit stykke træ tage en evighed at blive slebet helt.

Du kan tjekke om dit sandpapir er skarpt ved at gnide hånden mod det og sammenligne det med frisk sandpapir. De burde føle sig ens. Hvis det friske sandpapir er mere krads, så er det tid til at skifte dit papir ud.

Til sidst, hvis du håndsliber, skal du bruge noget ordenligt sandpapiret som ikke flækker og falder fra hinanden. – Her kan du med fordel se Carls.nu’s udvalg af sandpapir på ruller!

Tips og tricks til træslibning

Tip 1: Bær en god maske

Det meste i værkstedet producerer savsmuld, men slibning giver rigtig fint savsmuld, hvilket betyder, at du er mere tilbøjelig til at suge det ind.

Vi har altid en kraftige maske på, når vi sliber af denne grund. Vi har denne støvmaske fra Carls.nu, og den gør et godt stykke arbejde med at holde støvet ude.

Tip 2: Slib kanter ved at stable stykker i samme størrelse

Der er et par fordele ved at gøre dette. For det første sparer du en masse tid ved at slibe alle kanterne på én gang. For det andet bliver bredderne på brædderne alle helt jævne, hvilket er fantastisk i en række forskellige projekter.

Men den vigtigste fordel er, at slibning af kanter på denne måde gør, at dit sandpapir holder længere.

Vi er ærlig talt ikke sikker på hvorfor, men slibning af kanter er en hurtig måde at få velcroen til at gå i stykker.

Slibning af kanter på én gang hjælper dig også med at holde slibemaskinen helt flad, så du ikke ender med at bue kanterne ved et uheld.

Tip 3: Hold slibemaskinen fladt

Når du sliber dit stykke træ, skal du holde slibemaskinen fladt. Det kan være fristende at vippe slibemaskinen og prøve at lægge lidt ekstra pres på den bule eller det mærke i dit træ, men gør det ikke.

Når du vipper slibemaskinen eller prøver at lægge pres på et bestemt område, resulterer det i en fordybning i træet, som er virkelig svær at fjerne.

Tip 4: Køb sandpapir til din excentersliber eller håndslibning online

En pakke med 100 stk sliberondeller af god kvalitet koster omkring 240 DKK. Det er cirka 2,4 DKK pr. stykke sandpapir. BILLIGT!

Du kan med disse sliberondeller på helt fra korn 40 til 2000. Og du kan også blande, så du ikke behøver købe 100 stk af hver!

Du kan se Carls.nu’s udvalg af sandpapir lige her!

Tip 5: Slib i en vinkel på 45 grader for at fjerne mere træ

Vi nævnte tidligere, at slibning mod årerne fjerner træ hurtigere. Men at man bør undgå det, fordi det skaber mærker i træet, som er dybe og svære at fjerne.

Dette er stadig sandt, men slibning i en vinkel på 45 grader skaber ikke dybe mærker, men fjerner stadig træ hurtigere end at slibe med årerne.

Man ville kun gøre dette, når man virkelig har brug for at fjerne en masse træ. Det er ikke noget, man prøver på de fleste projekter, men det er en teknik at have i sin værktøjskasse!

Tip 6: Hav god belysning

Det er nogle gange svært at se mærkerne på træet, men når du sliber, men det er vigtigt at se dem for at vide, hvornår du har slebet nok.

Vi har allerede nævnt at fugte træet efter slibning for at fremhæve eventuelle mærker, og det er den mest pålidelige metode til at opdage eventuelle fejl, før du afslutter træet.

Men god belysning kan også hjælpe dig med at identificere fejl på forhånd. Slibning i nærheden af et vindue eller på et værksted med skarpe “dagslys”-farvede lys kan virkelig hjælpe dig med at spotte fejl, du ellers ville være gået glip af.

Vi håber dette indlæg gav dig hvad du har brug for for at komme videre med dit projekt!

Skriv gerne en kommentar herunder hvis du tænker du har flere fifs!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply