Lær at sige nej
Reklame:

Det ultimative produktivitetshack er at sige nej.

Ikke at gøre noget vil altid være hurtigere end at gøre det. Denne udtalelse minder mig om den gamle computerprogrammering, der siger: “Husk, at der ikke er nogen kode hurtigere end ingen kode.”

Den samme filosofi gør sig gældende på andre områder af livet. For eksempel er der ikke noget møde, der går hurtigere end slet ikke at holde et møde.

Dette er ikke for at sige, at du aldrig skal deltage i et andet møde, men sandheden er, at vi siger ja til mange ting, vi faktisk ikke ønsker at gøre. Der afholdes mange møder, som ikke skal afholdes. Der er skrevet en masse kode, som kunne slettes.

Hvor ofte beder folk dig om at gøre noget, og du svarer bare: “Selvfølgelig.” Tre dage senere er du overvældet over, hvor meget der står på din to-do-liste. Vi bliver frustrerede over vores forpligtelser, selvom vi var dem, der sagde ja til dem i første omgang.

Det er værd at spørge, om tingene er nødvendige. Mange af dem er det ikke, og et simpelt “nej” vil være mere produktivt end det arbejde, den mest effektive person kan udføre.

Men hvis fordelene ved at sige nej er så åbenlyse, hvorfor siger vi så ja så ofte?

Hvorfor siger vi ja?

Vi accepterer mange anmodninger, ikke fordi vi ønsker at gøre dem, men fordi vi ikke ønsker at blive set som uhøflige, arrogante eller uhjælpsomme. Ofte skal du overveje at sige nej til en, du vil interagere med igen i fremtiden – din kollega, din ægtefælle, din familie og venner.

At sige nej til disse mennesker kan være særligt svært, fordi vi kan lide dem og gerne vil støtte dem. (For ikke at nævne, vi har ofte også brug for deres hjælp.) At samarbejde med andre er et vigtigt element i livet. Tanken om at belaste forholdet opvejer engagementet i vores tid og energi.

Af denne grund kan det være nyttigt at være venlig i dit svar. Gør hvad som helst af tjenester du kan, og vær hjertelig og direkte, når du skal sige nej.

Men selv efter at vi har redegjort for disse sociale overvejelser, ser mange af os stadig ud til at gøre et dårligt stykke arbejde med at håndtere afvejningen mellem ja og nej. Vi finder os selv overforpligtede til ting, der ikke på en meningsfuld måde forbedrer eller støtter dem omkring os, og bestemt ikke forbedrer vores eget liv.

Et spørgsmål er måske, hvordan vi tænker om betydningen af ​​ja og nej.

Forskellen mellem Ja og Nej

Ordene “ja” og “nej” bliver brugt i sammenligning med hinanden så ofte, at det føles som om de vejer lige meget i samtalen. I virkeligheden er de ikke kun modsatte i betydning, men af helt forskellige størrelser i engagement.

Når du siger nej, siger du kun nej til én mulighed. Når du siger ja, siger du nej til alle andre muligheder.

Jeg kan godt lide, hvordan økonomen Tim Harford udtrykte det: “Hver gang vi siger ja til en anmodning, siger vi også nej til noget andet, vi kan opnå med tiden.” Når du har forpligtet dig til noget, har du allerede besluttet, hvordan den fremtidige blok af tid skal bruges.

Med andre ord sparer du tid i fremtiden, hvis du siger nej. At sige ja koster dig tid i fremtiden. Nej er en form for tidskredit. Du bevarer muligheden for at bruge din fremtidige tid, som du vil. Ja er en form for tidsgæld. Du skal betale dit engagement tilbage på et tidspunkt.

Nej er en beslutning. Ja er et ansvar.

Rollen af nej

At sige nej ses nogle gange som en luksus, som kun magthaverne har råd til. Og det er sandt: Det er nemmere at afvise muligheder, når du kan falde tilbage på det sikkerhedsnet, som magt, penge og autoritet giver. Men det er også rigtigt, at det at sige nej ikke kun er et privilegium forbeholdt de succesfulde blandt os. Det er også en strategi, der kan hjælpe dig til at få succes.

At sige nej er en vigtig færdighed at udvikle på et hvilket som helst tidspunkt af din karriere, fordi det bevarer det vigtigste aktiv i livet: din tid. Som investoren Pedro Sorrentino sagde det: “Hvis du ikke vogter din tid, vil folk stjæle den fra dig.”

Du skal sige nej til det, der ikke fører dig mod dine mål. Du skal sige nej til distraktioner. Som en læser fortalte mig: “Hvis du udvider definitionen af, hvordan du anvender nej, er det faktisk det eneste produktivitetshack (da du i sidste ende siger nej til enhver distraktion for at være produktiv).”

Ingen legemliggjorde denne idé bedre end Steve Jobs, der sagde: “Folk tror, ​​at fokus betyder at sige ja til det, du skal fokusere på. Men det er slet ikke det, det betyder. Det betyder at sige nej til de hundrede andre gode ideer, der er. Du skal vælge med omhu.”

Der er en vigtig balance at finde her. At sige nej betyder ikke, at du aldrig vil gøre noget interessant, innovativt eller spontant. Det betyder bare, at du siger ja på en fokuseret måde. Når du har slået forstyrrelserne ud, kan det give mening at sige ja til enhver mulighed, der potentielt kan bevæge dig i den rigtige retning. Du skal muligvis prøve mange ting for at finde ud af, hvad der virker, og hvad du nyder. Denne udforskningsperiode kan være særlig vigtig i begyndelsen af ​​et projekt, job eller karriere.

Opgradering af dit nej

Over tid, efterhånden som du fortsætter med at forbedre og få succes, skal din strategi ændres.

Alternativomkostningerne for din tid stiger, efterhånden som du bliver mere succesfuld. Først fjerner du bare de åbenlyse distraktioner og udforsker resten. Efterhånden som dine færdigheder forbedres, og du lærer at adskille det, der virker fra det, der ikke gør, er du nødt til hele tiden at øge din tærskel for at sige ja.

Du skal stadig sige nej til distraktioner, men du skal også lære at sige nej til muligheder, der tidligere var god udnyttelse af tiden, så du kan give plads til stor udnyttelse af tiden. Det er et godt problem at have, men det kan være en svær færdighed at mestre.

Du skal med andre ord opgradere dine “nej” over tid.

At opgradere dit nej betyder ikke, at du aldrig siger ja. Det betyder bare, at du som standard siger nej og kun siger ja, når det virkelig giver mening. For at citere investoren Brent Beshore: “At sige nej er så kraftfuldt, fordi det bevarer muligheden for at sige ja.”

Den generelle tendens ser ud til at være noget som denne: Hvis du kan lære at sige nej til dårlige distraktioner, så vil du i sidste ende optjene retten til at sige nej til gode muligheder.

Sådan siger man nej

De fleste af os er nok for hurtige til at sige ja og for langsomme til at sige nej. Det er værd at spørge dig selv, hvor du falder i det spektrum.

Hvis du har problemer med at sige nej, kan du finde følgende strategi foreslået af Tim Harford, den britiske økonom, jeg nævnte tidligere, for at være nyttig. Han skriver: “Et trick er at spørge: “Hvis jeg skulle gøre dette i dag, ville jeg så gå med til det?” Det er ikke en dårlig tommelfingerregel, da enhver fremtidig forpligtelse, uanset hvor langt væk det måtte være, i sidste ende vil blive et overhængende problem.”

Hvis en mulighed er spændende nok til at droppe det, du laver lige nu, så er det et ja. Hvis det ikke er det, så burde du måske tænke dig om to gange.

Dette ligner den velkendte “Hell Yeah or No”-metode fra Derek Sivers. Hvis nogen beder dig om at gøre noget, og din første reaktion er “Hell Yeah!”, så gør det. Hvis det ikke ophidser dig, så sig nej.

Det er umuligt at huske at stille dig selv disse spørgsmål, hver gang du står over for en beslutning, men det er stadig en nyttig øvelse at gense fra tid til anden. At sige nej kan være svært, men det er ofte nemmere end alternativet. Som forfatter Mike Dariano har påpeget: “Det er nemmere at undgå forpligtelser end at komme ud af forpligtelser. At sige nej holder dig mod den nemmere ende af dette spektrum.”

Hvad der er sandt om sundhed, er også sandt om produktivitet: et gram forebyggelse er værd at helbrede.

Kraften i nej

Der spildes mere indsats på at gøre ting, der ikke betyder noget, end der spildes på at gøre ting ineffektivt. Og hvis det er tilfældet, er eliminering en mere nyttig færdighed end optimering.

Jeg bliver mindet om det berømte Peter Drucker-citat, “Der er intet så ubrugeligt som at gøre effektivt det, der slet ikke burde gøres.”

Vil du gerne lære mere om hvordan du kan blive bedre til diverse ting? – Så besøg vores siden om netop dette lige her!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply