Hvordan fungerer en Magnet
Reklame:

En magnet er et objekt, der har et magnetisk felt. Det tiltrækker jernholdige genstande som fx. stykker af jern, stål, nikkel og kobolt. I gamle dage observerede grækerne, at den naturligt forekommende “lodestone” tiltrak jernstykker og splinter. Dette startede en rejsen ind i opdagelsen af ​​magneter og deres egenskaber.

Idag er magneter lavet kunstigt og kan købes i mange forskellige former og størrelser afhængigt af deres brug og formål. En af de mest almindelige magneter – barmagneten – er en lang, rektangulær bar med ensartet tværsnit, der tiltrækker stykker af jernholdige genstande. Den magnetiske kompasnål er en brug af barmagneten. Kompasnålen er en lille og meget tynd magnet, som frit kan bevæge sig vandret på en pivot. Den ene ende af kompasnålen peger i nord-retningen og det andet endepunkt i syd-retningen.

Enden af ​​en frit svinget magnet vil altid pege i nord-syd retningen. Den ende der peger i nord kaldes magnetens nordpol, og den ende der peger mod syd kaldes magnetens sydpol. Det er bevist af eksperimenter at, de magnetiske poler der er ens afviser hinanden, mens modsætnings poler tiltrækker hinanden.MAGNETISKE FELTER

Hvad er et magnettisk felt?
Rummet omkring en magnet, hvori magnetisk kraft er tilstede, kaldes et magnetfelt. Hvis en barmagnet er placeret i et sådant felt, vil den opleve magnetiske kræfter, som kan være både tiltrækning eller afvisning. Feltet vil fortsat eksistere, selvom magneten fjernes. Magnetfeltets retning på et punkt er retningen af ​​den resulterende kraft, der virker på en hypotetisk nordpol placeret på det tidspunkt.

Magnetiske felter frembringes ved bevægelse af elektriske ladninger omkring en elektrificeret ledning.

Magnet og kraftlinier

Hvordan oprettes et magnetfelt?
Når strømmen strømmer igennem en ledning, oprettes et magnetfelt rundt om ledningen. Herved er det udledt, at magnetfelter er fremstillet ved bevægelse af elektriske ladninger. Et magnetfelt af en barmagnet skyldes således bevægelsen af ​​negativt ladede elektroner i magneten.

MAGNETISKE LINJER AF KRAFT

Magneter, tiltrækning, afvisning

Ligesom et elektrisk felt beskrives ved at tegne de elektriske linjer med kraft, på samme måde beskrives et magnetfelt ved at tegne magnetens kraftlinjer. Når en lille nord-magnetpol placeres i magnetfeltet, der er skabt af en magnet, oplever den en kraft. Og hvis Nordpolen er fri, vil den bevæge sig under påvirkning af magnetfeltet. Stien, der spores af en nord magnetisk pol, der er fri til at bevæge sig under påvirkning af et magnetfelt, kaldes en magnetisk kraft-linie. Med andre ord er de magnetiske linjer af kraft linjerne tegnet i et magnetfelt, langs hvilket en nord-magnetisk pol ville bevæge sig.

Retningen af ​​en magnetisk kraft-linie til enhver tid, giver retningen af ​​den magnetiske kraft på en nordpol placeret på det tidspunkt. Da retningen af ​​magnetisk kraftstyrke er styrken af ​​kraft på en nordpol, så begynder magnetiske kraftlinjer altid på magnetens N-polet og slutter på magnetens S-polet. Et lille magnetisk kompas, når det bevæges langs en kraft-linie, sætter sig altid langs linjen tangentiel til den. Så viser en linje trukket fra sydpolen af ​​kompassen til dens nordpol retningen af ​​magnetfeltet.

Egenskaber af magnetiske linjer af kraft

  • De magnetiske linjer af kraft stammer fra nordpolen af ​​en magnet og slutter ved dens sydpol.
  • De magnetiske linjer af kraft kommer tættere på hinanden nær polerne af en magnet, men de er vidt adskilt på andre steder.
  • Kraftens magnetiske linjer krydser ikke hinanden.
  • Når et magnetisk kompas placeres på forskellige punkter på en magnetisk kraftstyrke, justerer den sig langs tangenten til kraften på det punkt.

Disse er blot nogle af de grundlæggende begreber magnetisme.Magneter brugt i hverdagen

Du kommer i kontakt med magneter mange gange i løbet af din dagligdag. De spiller en vigtig rolle i en bred vifte af enheder, herunder simplet legetøj, computere, kreditkort, MR-maskiner og forretningsudstyr. Magneter spænder i størrelse fra næppe synlige pletter til industrielle monstre, der vejer tons. Og nogle er tydeligt synlige, og andre ofte gemt inde i apparater og andre husholdnings-, medicinske og kommercielle produkters indre. Dette gør at de kan gøre deres arbejde stille og usynliget.

Computere og elektronik

Mange computere bruger magneter til at gemme data på harddiske. Magneter ændrer retningen af et magnetisk materiale på en harddisk i segmenter, der repræsenterer computerdata. Senere læser computere retningen af hvert segment af magnetisk materiale for at “læse” dataene. De små højttalere, der findes i computere, fjernsyn og radioer bruger også magneter; Indenfor højttaleren konverterer en trådspole og magnet elektroniske signaler til lydvibrationer.

Elkraft og andre industrier

Magneter tilbyder mange fordele for industrien. Magneter i elektriske generatorer gør mekanisk energi til elektricitet, mens nogle motorer bruger magneter til at konvertere elektricitet tilbage til mekanisk arbejde. Ved genanvendelse griber elektrisk drevne magneter kraner og flytter store stykker metal, nogle vejer tusindvis af kg. Miner bruger magnetiske sorteringsmaskiner til at adskille nyttige metalliske elementer fra knust sten. Ved fødevareforarbejdning fjerner magneter små metalstykker fra korn og anden mad. Landmænd bruger magneter til at fange metalstykker, som køer spiser ude i marken. Koen sluger magneten med sin mad; som der bevæger sig gennem dyrets fordøjelsessystem og fanger metalfragmenterne.

Sundhed og medicin

Magneter findes i nogle almindeligt anvendte medicinsk udstyr, såsom en magnetisk resonans billedmaskine. MR’er bruger kraftige magnetfelter til at generere et radarlignende radiosignal indefra i kroppen ved hjælp af signalet til at skabe et klart, detaljeret billede af knogler, organer og andet væv. En MR magnet er meget stærk – tusindvis af gange kraftigere end almindelige køkkenmagneter. En anden medicinsk anvendelse af magneter er til behandling af kræft. En læge injicerer en magnetisk følsom væske ind i kræftområdet og bruger en kraftig magnet til at generere varme i kroppen. Varmen dræber kræftcellerne uden at skade sunde organer.

I hjemmet

Selv om det måske ikke er indlysende, indeholder de fleste boliger mange magneter. Køleskabs magneter til at holde papirer, flaskeåbnere og andre små genstande til metal køleskabsdøren. Et lommekompas anvender en magnetisk nål for at vise hvilken vej der er nordpå. Den mørke magnetstribe på bagsiden af et kreditkort gemmer data på samme måde som en computers harddisk gør. Støvsugere, blændere og vaskemaskiner har alle elmotorer, der arbejder med magnetiske principper. Du finder magneter i telefoner, dørklokker, gardinvægte og børns legetøj.

Hvad er magneter lavet af?

Alle magneter er lavet af en gruppe metaller kaldet de ferromagnetiske metaller. Disse er metaller som nikkel og jern. Hvert af disse metaller har den særlige egenskab, at de kan magnetiseres ensartet.


Vi håber dette indlæg gav dig den viden du søgte!

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply