Hvordan fungerer hjertet?
Reklame:

Hjertet er i centrum af dit kredsløb, og er et netværk af blodkar, der leverer blod til alle dele af din krop. Blod bærer ilt og andre vigtige næringsstoffer, til alle kropsorganer så de kan forblive sunde og arbejde ordentligt.

Dit hjerte er en muskel, og dets job er at pumpe blod gennem dit kredsløb.

Hvordan pumpes mit hjerte blod?

Dit hjerte er opdelt i to separate pumpesystemer, højre side og venstre side.

  • Den højre side af dit hjerte modtager ilt-fattigt blod fra dine blodårer og pumper det til dine lunger, hvor blodet optager ilt og slipper af med kuldioxid.
  • Den venstre side af dit hjerte modtager det ilt-rige blod fra dine lunger og pumper det gennem dine arterier til resten af din krop.

Dit hjerte har fire separate kamre, der pumper blod, to på højre side og to til venstre.Hvordan strømmer blod gennem hjertet?

Blod strømmer gennem dit hjerte og lungerne i fire trin:

  1. Det højre atrium modtager iltfattigt blod fra kroppen og pumper det til højre ventrikel gennem tricuspidventilen.
  2. Den højre ventrikel pumper det iltfattige blod til lungerne gennem lungeventilen.
  3. Det venstre atrium modtager oxygenholdigt blod fra lungerne og pumper det til venstre ventrikel gennem mitralventilen.
  4. Den venstre ventrikel pumper det iltrige blod gennem aortaklappen ud til resten af kroppen.

Venstre og højre atria er mindre kamre, der pumper blod ind i ventriklerne. Venstre og højre ventrikler er stærkere pumper. Venstre ventrikel er den stærkeste, fordi den skal pumpe blod ud til hele kroppen. Når dit hjerte fungerer normalt arbejder alle fire kamre sammen i en kontinuerlig og koordineret indsats for at holde iltrigt blod cirkulerende gennem hele kroppen. Dit hjerte har sit eget elektriske system, som koordinerer hjertekamrene (hjerterytme) og styrer også frekvensen af pump (puls).Hvordan opretholder mit hjerte sin normale funktion?

Opgaven for ​​dit hjerte er at pumpe nok blod til at levere en kontinuerlig tilførsel af ilt og andre næringsstoffer til hjernen og de andre vitale organer. For at gøre dette skal dit hjerte:

  • Reguler timingen af ​​dit hjerteslag. Dit hjertes elektriske system styrer pumpens timing. Det elektriske system får dit hjerte til at slå i en regelmæssig rytme og justerer hastigheden, hvormed det slår. Når det elektriske system fungerer korrekt, opretholder det en normal puls og rytme. Problemer med dette elektriske system kan forårsage arytmi, hvilket betyder at dit hjertekammer slår ukorrekt eller tilfældigt, eller at dit hjerte slår for hurtigt (takykardi) eller for langsomt (bradykardi).
  • Hold din hjertemuskel sund. De fire kamre i dit hjerte er lavet af en særlig type muskel kaldet myokardium. Myokardiet udfører hovedpumpe arbejdet: Det slapper af for at blive fyldt med blod og derefter klemmer (kontrakter) for at pumpe blodet. “Contractility” beskriver, hvor godt hjertemusklen klemmer. Efter pumpning slapper hjertet af og fyldes med blod. Muskelen skal være i stand til at slappe nok af, så det kan fyldes med blodet korrekt, før det pumper igen. Sundheden i din hjertemuskel påvirker både dens kontraktilitet og dens evne til at slappe af, som begge bestemmer om dit hjerte er i stand til at pumpe nok blod hver gang det slår. Problemer med hjertets kontraktilitet kan skyldes problemer med muskelen selv (såsom en viral infektion i hjertemusklen eller en arvelig hjertemuskelforstyrrelse) eller problemer med blodtilførslen til hjertemusklen (såsom nedsat blodgennemstrømning til hjertemusklen, kaldet iskæmi). Din hjertemuskel har brug for sin egen blodforsyning, fordi den som resten af ​​din krop har brug for ilt og andre næringsstoffer til at forblive sund. Af denne grund pumper dit hjerte iltrigt blod til sin egen muskel gennem dine kranspulsårer.
  • Hold blodet stømmende effektivt. Dit hjerte har fire ventiler, der styrer blodstrømmen ind og ud af kamrene. Der er ventiler mellem atrium og ventrikel på hver side af dit hjerte. Der er også en ventil, der styrer blodstrømmen ud af hver af dine ventrikler. Ventilerne er designet til at holde blodet til kun strømmer fremad. Når hvert kammer kontraherer, åbnes der en ventil for at tillade blodgennemstrømning. Når kammeret slapper af, lukkes ventilen for at forhindre blod i at lække tilbage i kammeret og lade kammeret fylde igen med blod. Et problem med dine hjerteventiler kan forstyrre den normale strøm af blod og forårsage problemer for dit hjerte.


Jeg håber dette korte indlæg gav dig lidt viden om hvordan hjertet fungerer. Hvis du har en kommentar så skriv den endelig herunder!

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply