Hvordan undgår man solskoldning?
Reklame:

Det kan være sjovt at bruge tid udendørs i solen, men det er ikke sundt at få en solskoldning. Det betyder ikke kun midlertidig smerte – en forbrænding giver dig en øget risiko for hudkræft og tegn på for tidlig aldring. Hvis du vil holde din hud brændfri, begynder det hele med korrekt påføring af solcreme og begrænset sol.

Du vil her komme igennem to metoder som du kan bruge for at sikre at du ikke bliver solskoldet. Det er som sagt meget skadeligt for huden og du skal derfor være forberedt når det varme vejr kommer!

Metode 1 – Brug af solcreme

Metode 2 – Undgå sollys

Lad os komme igang. Begge metoder indholder en række trin som du skal huske.Metode 1 – Brug af solcreme

1. Vælg en bredspektret solcreme.

Solen producerer 3 typer ultraviolette (UV) stråler – UVA, UVB og UVC stråler. UVB stråler kan brænde din hud, mens UVA stråler forårsager for tidlig aldring, såsom rynker og mørke pletter. Både UVA og UVB stråler kan øge dine chancer for hudkræft. [1] For den bedste beskyttelse skal du bruge en solcreme, der beskytter mod begge typer stråler, så tjek etiketten for at sikre, at den giver fuld eller bredspektret beskyttelse. [2]

2. Vælg en passende SPF.

En solcreme’s SPF måler, hvor godt den beskytter din hud mod UVB stråler i forhold til ikke at have solcreme på. For eksempel, hvis det normalt tager 20 minutter for din hud at blive rød, vil et produkt med SPF 15 typisk forhindre solskoldning i 15 gange længere. [3] Du skal bruge et produkt, der har en SPF på mindst 15. [4]

 • Hvis du kun skal tilbringe et par minutter her og der i solen, er det normalt nok at bruge et ansigtsfugtighedscreme eller anden creme med SPF 15 for at beskytte din hud mod forbrænding.
 • Hvis du er ekstremt aktiv og planlægger at tilbringe det meste af dagen udenfor, er en vandfast solcreme med en højere SPF, som SPF 30, en bedre mulighed.
 • For let, følsom hud, der brænder let, er det bedst at bruge solcreme med en SPF 50. [5]

3. Kontroller udløbsdatoen.

Solcreme bliver mindre effektive, når de bliver ældre, så det er vigtigt at bruge en, som stadig kan beskytte din hud. En dato er normalt trykt et sted på flasken, der angiver, hvornår solcremen inden skal bruges, så kontroller altid, at det stadig er godt at bruge. [6]

 • De fleste solcreme er gode i cirka tre år efter at du har købt dem. Fordi du skal bruge solcremen regelmæssigt, vil du sandsynligvis bruge en flaske længe før det udløber.

4. Anvend generøst.

Hvis du ikke anvender tilstrækkelig solcreme, vil du ikke få de fulde fordele, og du kan ende med at blive forbrænde. For at opnå den bedste beskyttelse har du brug for ca. 28 gram eller et shot-glasfuld solcreme til at dække hele din krop, herunder dit ansigt, dine ører og din hovedbund. [7]

 • Sørg for at anvend din solcreme 30 minutter før du planlægger at gå udenfor, så ingredienserne har tilstrækkelig tid til at trænge ind i din hud.
 • Nogle solcreme kan anbefale en bestemt mængde at anvende. Tjek altid med etiketten for at sikre, at du bruger nok.

5. Genpåfør ofte

Hvis du vil være i solen i længere tid, vil din solcreme blive “slidt”, hvilket sætter dig i fare for solskoldning. For at holde din hud beskyttet, skal du genpåføre hver anden time, når du er i solen. Hvis du svømmer eller sveder meget, tør dig med et håndklæde og genpåfør straks. [8]

 • Fordi du skal genpåføre regelmæssigt, kan du forvente at bruge ¼ til ½ af en 30 grams flaske solcreme, hvis du bruger en lang dag på stranden. Sørg altid for at have nok solcreme ved hånden til genpåføring.
 • Spray solcreme er ofte lettere at genpåføre, så de er en bedre mulighed, når du er på farten.
 • Hvis du bruger makeup, er pulver solcreme sædvanligvis mest hensigtsmæssige til genpåføring, fordi de ikke vil ødelægge din foundation, concealer eller andre ansigtsprodukter, som en lotion eller creme/solcreme vil gøre.


Metode 2 – Undgå sollys

1. Bliv ude af solen i spidsbelastnings perioden.

Solens UV-stråler er stærkeste mellem kl. 10 og kl. 16, så det er der du har størst risiko for at få solskoldning. Hvis du bliver inde i løbet af middagstid, kan du undgå disse farlige stråler og beskytte din hud. Planlæg dine udendørs aktiviteter, såsom at gå tur med hunden eller at slå græsplænen, før 10 eller efter 16 når det er muligt. [9]

 • Hvis du ikke er sikker på, hvor stærk solens UV-stråler er, skal du være opmærksom på din skygge. Når det er længere end du er, er UV-eksponeringen lav. Men når din skygge er kortere end du er, er UV-eksponeringen høj, så du bør forsøge at blive indendørs.
 • Hvis du skal gå udenfor, når solen er stærkest, så prøv at begrænse den tid, du bruger udendørs. Jo mindre udsættelse du har for solen, jo mindre chance har du for at få solskoldning.

2. Bær det rigtige tøj.

Nogle gange er du nødt til at gå udenfor selv under solens spidsbelastningstid, så nøglen til at forhindre solskoldning er at dække dig selv med passende tøj. Skjorter med lange ærmer og lange bukser dækker mere af din hud end tanktoppe og shorts, så de kan hjælpe med at blokere solen. Jo mere hud, som dit tøj dækker, jo mere beskyttet vil du være. [10]

 • Løst siddende tøj fremstillet af tætvævet syntetisk stof, såsom lycra, nylon og akryl, giver den bedste beskyttelse mod solen.
 • Mørkt tøj kan blokere mere sollys end lysere farvede genstande.
 • Noget tøj er lavet af stof, der har indbygget solbeskyttelse. Mærkaten angiver varens UV-beskyttelsesfaktor (UPF), så du ved, hvor effektiv det er til at blokere solens stråler. Vælg tøj med en UPF-rating på mindst 30 for den mest effektive beskyttelse.

3. Brug accesories til at beskytte dit hoved og øjne.

Den rigtige hat er ikke kun stilfuld, men kan beskytte din hovedbund mod en mulig solskoldning. Sørg for at smid på et par solbriller på, før du også løber ud af døren, fordi det kan være svært at anvende solcreme rundt om øjenområdet. [11]

 • Mens en baseball kasket eller visir tilbyder en smule solbeskyttelse, er en bred skyggede hat med mindst en 10 cm skygge det bedste valg, fordi det vil beskytte din hovedbund, øjne, ører og nakke. [12]
 • Vælg solbriller, der giver 100% UV-beskyttelse, så dine øjne er beskyttet mod UVA og UVB stråler.
 • Sørg for, at solbrillerne passer og ikke glider ned på din næse og udsætter øjenområdet for solen.

4. Bliv i skyggen.

Når du skal udendørs, skal du vælge områder, hvor solen ikke når, f.eks. under et stort træ med blade. Hvis du går til et sted, hvor der ikke er meget naturlig skygge, som f.eks. stranden, tag en paraply, parasol eller telt med, der kan beskytte dig mod solen. [13]

 • At være i skyggen giver ikke fuldstændig beskyttelse mod solen, fordi du stadig kan modtage indirekte sollys, der afspejles i nærliggende overflader, så du skal stadig bære beskyttende tøj og solcreme for at forhindre solskoldning.

5. Prøv ikke at få en basis brun.

Nogle mennesker antager, at hvis deres hud er lidt solbrændt i forvejen, vil den ikke brænde, når den udsættes for solen. De ligger derfor ud med at etablere en “base” for at beskytte dem. En solbrændt hud giver dog ingen reel beskyttelse mod solen – og at tage regelmæssigt sol, uanset om det er i solen eller en solbadning, kan forårsage langvarig skade på huden, så det bør undgås. [14]

 • Hvis du vil have lidt farve, er den eneste sunde tan den, der er resultatet af spray-tan eller selv-bruner produkter. Husk dog, at en kunstig brun ikke giver nogen solbeskyttelse, så du skal stadig beskytte din hud med solcreme og andre solbeskyttelsesforanstaltninger. Du kan læse mere om disse sunde alternativer i vores artikel om hvordan man hurtigt kan blive brun, bare klik her.


Tips om solskoldning

 • Husk også at bruge solcreme på overskyede dage. UV stråler vil gå gennem skyerne.
 • Du kan også få en solskoldning om vinteren, så brug solcreme, når du er på skiløb, skovler sne eller bare går tur med hunden på en kold dag.
 • Hvis du får en solskoldning, er aloe vera gel en ekstremt beroligende og giftfri løsning. Køb det i rør, tuber eller kar og smør det på det solskoldede område. Du behøver ikke gnide det ind, det vil absorbere i huden på egen hånd.
 • Påfør solcreme hver 2 timer for garanteret solbeskyttelse. Hvis du går i vandet og derefter kommer tilbage, genpåfør solcreme.
 • Hvis du går i vandet, men skal genpåføre solcreme senere, tør derefter af med en håndklæde, genpåfør så og vent på, at din hud absorberer det. Hvis du ikke gør det, vaskes det af i vandet.

Advarsler om solskoldning

 • Mens solskoldning er forbundet med melanoma, den mest dødelige form for hudkræft, kan almindelig sol eksponering, der ikke brænder, stadig forårsage skader på huden og øge risikoen for andre former for hudkræft.
 • Solen forårsager ikke kun solskoldning, det forårsager også varmeudmattelse og hedeslag. Hvis du oplever kvalme, opkastning, blærer/blæner, kulderystelser, træthed eller svaghed ved din solskoldning, skal du konsultere en læge.
 • Hvis du er bekymret for kemikalierne i solcreme, skal du søge efter naturlige solcreme såsom zink eller dem der kun indeholder ikke-kemiske barrierer eller stole mere på hatte, og ikke-eksponering. [15]
 • Vær opmærksom på enhver medicin, herunder naturlægemidler, der angiver solfølsomhed som en mulig bivirkning. [16]


Kilder:

 1. https://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/Tanning/ucm116425.htm
 2. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/best-sunscreen/art-20045110
 3. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/best-sunscreen/art-20045110
 4. http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/sunscreens-explained
 5. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/does-a-higher-spf-sunscreen-always-protect-your-skin-better
 6. http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/does-sunscreen-become-ineffective-with-age
 7. http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/sunscreens-explained
 8. http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/sunscreens-explained
 9. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
 10. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
 11. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
 12. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/sunburn-prevention
 13. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/sunburn-prevention
 14. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
 15. https://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb
 16. https://emedicine.medscape.com/article/1049648-overview

Jeg håber dette indlæg gav dig lidt gode råd til hvordan du undgår at blive solskoldet. Du må endelige efterlade en kommentar hvis du har en.

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply