HVORDAN BEHANDLER MAN SOLSKOLDNING?
Reklame:

At få en solskoldning er ikke rart. Efter at have tilbragt en weekend eller en uge væk for at nyde solen, vil du helst huske tilbage på glade minder og måske en souvenir. Hvad du ikke ønsker at vende hjem med, er rød og smertefuldt hud, ofte bestående af blærer eller afskalninger. For millioner af mennesker er solskoldning dog en varig påmindelse om for lang tid i solen.

Når huden udsættes for for meget ultraviolet (UV) lys, hvilket kommer fra solen eller kunstige kilder som solarier, kan solskoldning forekomme. Selvom det nemt kan ske, kan solskoldning også undgås med passende former for forebyggelse. Hvis du ikke forhindre solskoldning, kan det øge risikoen for andre hudskader, herunder kræft som melanom.

Ifølge en undersøgelse udført af Skin Cancer Foundation (SCF) får 42% af mennesker en solskoldning mindst en gang om året. Dette tyder for det første på, at mange mennesker måske ikke tager risikoen for solskoldning alvorligt. Og for det andet at der er en hel del mennesker, der kræver solskoldbehandling.

Men hvis den skadelige virkning af UV-stråler ikke undgås, hvordan kan denne tilstand så bedst behandles? Selvom bivirkningerne af for høj sol eksponering kan være meget farlig, kan folk kompromittere deres sundhed yderligere ved ikke at behandle solskoldning ordentligt.

Agenda:

I denne artiklen har vi taget et hurtigt kig på, hvad solskoldning er. Det gør vi før vi undersøger måder, hvorpå denne ubehagelige tilstand kan behandles. Vi vil også forsøge at aflive nogle af de mange myter om solskoldning, der ofte fortælles rundt om i verden.Hvad er solskoldning?

UV-lys er årsagen til solskoldning. Kroppen beskytter sig mod denne skadelige stråling ved at fremskynde produktionen af ​​melanin, det mørke pigment, der giver huden sin normale farve. Når melaninproduktionen accelereres, giver den ekstra melanin, der produceres, huden en mørkere farve, der betegnes som en solbrun.

Du kan læse mere om hvordan du bliver solbrun lige her.

Desværre kan melanin kun beskytte kroppen mod en vis mængde UV-lys. Til sidst, hvis nogen udsættes for for meget, vil UV-stråling forårsage, at deres hud brænder.

Når huden udsættes for for meget UV-lys, bliver den i løbet af få timer typisk rødt, smertefuldt og varm at røre ved. I svære tilfælde kan blærer dannes på huden, og en forbrændt person kan opleve hovedpine og feber.

Kan man blive solskoldet når solen ikke skinner?

Selv når solen ikke skinner, kan UV-lys forårsage solskoldning. Op til 80% af UV-stråler kan passere gennem skyer, og overflader som sne, sand og vand reflekterer UV, hvilket fører til et lignende eksponeringsniveau som det, der leveres af direkte sollys. Som følge heraf bør folk bære solcreme selv i skyggen på lyse dage.

Derudover tilbyder det meste tøj ikke meget beskyttelse mod denne stråling. En almindelig hvid t-shirt giver en solbeskyttelsesfaktor på omkring 7, der falder til omkring 3 hvis den bliver våd.“Den enkleste måde at teste om et stof kan beskytte din hud er generelt at holde det op mod lyset – hvis du kan se igennem det, så kan UV-stråling trænge igennem.”

Dr. Martin Weinstock – formand for American Cancer Society’s Skin Cancer Advisory Group – fortalte CNN.


Mange mennesker synes ikke at tage solskoldning alvorligt, og nogle synes endda, at det er en lille pris at betale, for en eventuel attraktiv solbrun farve. Mange dermatologer vil dog bekræfte, at der ikke findes en sund solbrun farve.“En tan er bogstaveligt talt din krops reaktion på at blive skadet af UV-eksponering,”

Dr. Darrell Rigel, en klinisk professor i dermatologi ved New York University Medical Center, til Reader’s Digest.


Ifølge SCF fordobles en persons risiko for melanom, hvis de har fem eller flere tilfælde af solskoldning. Melanom er en af ​​de mere almindelige former for hudkræft og også en af ​​de farligste. At undgå solskoldning anerkendes som den bedste måde at forhindre melanom på.

Vil du læser mere om hvordan du undgår solskoldning så kan du læse mere om det lige her i vores artikel om netop dette.

Det er klart, at solskoldning er noget, der bør undgås, når det er muligt, men selv de mest årvågne mennesker kan blive fanget af UV-stråler, især på overskyet og blæsende dage, når truslen ikke er åbenbar. Hvis vi bliver solskoldet, hvad er så den bedste behandling?Hvordan man behandler solskoldning

Solskoldninger kan variere i deres alvorlighed dramatisk. I alvorlige tilfælde anbefales det at søge professionel hjælp. Du bør se en læge, hvis solskoldningen giver blærer og dækker en stor del af kroppen, eller hvis den ledsages af høj feber, ekstrem smerte eller hovedpine.

Når huden er brændt, skal kræfterne bruges på at berolige smerten og hjælpe helingsprocessen. Så snart det bliver tydeligt, at huden er forbrændt, er det første der skal gøres at komme ud af solen, og helst indendørs. Når risikoen for yderligere UV-eksponering er minimeret, er der en række ting, der kan gøres for at behandle forbrændingen.

Køling og fugt

Køling af huden er en øjeblikkelig måde at få det til at føles mindre ubehageligt. Dette kan opnås ved at placere fugtige håndklæder på huden eller med et køligt bad eller brusebad. American Academy of Dermatology (AAD) anbefaler at holde håndklæder på berørte områder i 10-15 minutter et par gange hver dag.

Efterlad en lille mængde vand på huden – især efter bad – og derefter påføring af fugtighedscreme kan hjælpe med at fange vandet i huden, hvilket modvirker udtøring og afskalning. At bruge fugtighedscreme efter badning er især vigtig, da huden ellers vil blive tørre end før.

Vær opmærksom på, hvilke ingredienser der findes i fugtgivende lotioner. Nogle indeholder olie, som kan fange varme i huden, og nogle indeholder benzokain og lidokain, der kan irritere huden.

Afskalning af hud og blærer

Ligesom at berolige huden kan fugttighedscreme gøre afskalninger mindre mærkbar. Afskalning af hud er en naturlig følge af solskoldning, og det er kroppens måde at fjerne skadet hud på.

Hvis der dannes blister/blærer, anbefaler eksperter, at de ikke springes eller brydes. At springe/bryde blærer åbne nedsætter ikke kun hudens helingsproces, men øger risikoen for infektion. Hvis blister/blærer utilsigtet går i stykker, skal du sørge for at rengøre området forsigtigt med vand og mild sæbe, anvende antibakteriel creme og beskyt området med en våd creme. Hvis du er bekymret og vil beskytte blærer, skal du let dække dem med gasebind.

Smertelindring

Der er en række håndkøbs medicin, der kan tages for at lindre smerter forårsaget af solskoldning. Smertelindrene medicin såsom ibuprofen eller naproxen bør tages, så snart tegn på solskoldning opstår, ifølge Barton Schmitt, en børnelæge ved Children’s Hospital Colorado.

Ud over fugtighedscreme kan en lavdosis hydrokortisoncreme (0,5-1%) reducere smerte og hævelse samtidig med at helingsprocessen fremskyndes.

Hold dig hydreret

Solskoldning tørrer ikke kun huden ud, men også indersiden af kroppen og trækker vand væk fra resten af kroppen til overfladen af huden. Det betyder, at det er vigtigt for folk med solskoldning at drikke ekstra vand for at forhindre dehydrering og hjælpe huden med at hele.

At spise mad med en høj koncentration af vand kan også hjælpe. En stor del af en vandmelon kan for eksempel give mere end 1 kop vand. Husk at holde fast i en afbalanceret kost, da huden har brug for en sund række næringsstoffer for at regenerere ordentligt.

Beskyt helende hud

Mens huden er helende, skal du passe på den og holde den beskyttet. Undgå yderligere soleksponering ved enten at blive ude af solen eller beskyt huden så meget som muligt, når du går udenfor. Brug tøj som er fremstillet af tætvævede tekstiler.

At hvile er vigtig, men at sove kan være svært, når kroppen er solbrændt. At bruge talkum på sengetøjet kan medvirke til at reducere friktion og giver derfor en mere behagelig oplevelse når man går i seng.Populære solskoldnings myter

En del af årsagen til, at så mange mennesker bliver solskoldet hvert år, skyldes myter, der gør folk mindre tilbøjelige til at benytte effektive solbeskyttelsesmetoder.

En særlig farlig myte er ideen om, at 80% af solskader indtræffer før man bliver 18 år. Dette betyder, at vi allerede har fået UV-relaterede skader, når vi når voksenalderen. Faktisk viser nylige undersøgelser, at folk får mindre end 25% af deres samlede levetids sollys i denne alder.

“Det er kumulativ sol eksponering, der er forbundet med hudkræft, for ikke at nævne rynker, tyndere hud, mørke pletter og “øgelagte” kapillære årer på huden”, forklarer Dr. Jessica Wu, en assisterende klinisk professor i dermatologi ved University of Southern California School of Medicine.

Kan mennesker med mørk hud blive solskoldet?

En anden farlig myte er, at mennesker med mørk hud ikke behøver at bekymre sig om solskoldning. Selvom mange mennesker med mørk hud har en lavere risiko for hudkræft end personer med bleg hud, afslørede centrene for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC) i en undersøgelse, at op til 30% af familier med mørkere hud rapporterede mindst et tilfælde af solskoldning i det foregående år.

Genetik spiller også en vigtig rolle i individets hudkræftrisiko. Selv mennesker med mørke hudarter kan have en øget risiko for at udvikle hudkræft. Hvilket er på grund af visse gener, som gør dem mere modtagelige for sygdommen.

Endelig mener nogle mennesker, at solcreme kun er nødvendig i løbet af dagen, hvor solen er direkte opad – fra kl. 10 til kl. 14. Selvom chancerne for at få en solskoldning er højest på dette tidspunkt, er en bestemt type UV-stråling (UVA-stråler) konstant hele dagen lang.

Alle skal være forsigtige med hensyn til solens eksponering, uanset alder, etnicitet, race og hvilken tid de udsættes for solen. Uden at være opmærksom kan enhver blive solskoldet.

Og hvis du tilfældigvis er ude og nyde solen, og vender hjem med et ubehageligt tilfælde af solskoldning, vil du nu vide, hvordan du skal klare denne ubehagelige tilstand. Sørg for at være opmærksom på advarslerne, før du finder dig selv søgende efter fugtighedscreme og ibuprofen pga solskoldning.Jeg håber denne korte artiklen hjalp dig med at behandle din solskoldning, og forhåbentligt undgår du at blive solskoldet næste gang. Efterlad endelig en kommentar hvis du har spørgsmål eller tilføjelser.

God dag!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply