Hvordan får man innovative ideer
Reklame:

I 2010 besluttede Thomas Thwaites, at han ville bygge en brødrister fra bunden. Han gik ind i en butik, købte den billigste brødrister, han kunne finde, og gik straks hjem og brød den ned stykke for stykke.

Thwaites havde antaget, at brødristeren ville være en forholdsvis simpel maskine. Da han var færdig med at dekonstruere det, var der dog mere end 400 komponenter udlagt på hans gulv. Brødristeren indeholdt over 100 forskellige materialer, hvoraf tre af de primære var plastik, nikkel og stål.

Han besluttede at skabe stålkomponenterne først. Efter at have opdaget, at jernmalm var påkrævet for at fremstille stål, ringede Thwaites til en jernmine i sin region og spurgte, om de ville lade ham bruge noget til projektet.

Overraskende nok var de med på ideen.

Brødristerprojektet

Sejren blev kortvarig.

Da det blev tid til at lave plastikkassen til sin brødrister, indså Thwaites, at han ville have brug for råolie for at lave plastikken. Denne gang ringede han til BP og spurgte, om de ville flyve ham ud til en olieplatform og låne ham noget olie til projektet. De afviste straks. Det ser ud til, at olieselskaberne ikke er nær så generøse som jernminer.

Thwaites måtte nøjes med at samle plastikrester og smelte dem i form af sin brødristerkasse. Dette er ikke så nemt, som det lyder. Den hjemmelavede brødrister endte med at ligne mere en smeltet kage end et køkkenapparat.

Dette mønster fortsatte i hele spændvidden af The Toaster Project. Det var næsten umuligt at komme videre uden hjælp fra en tidligere proces. For at skabe nikkelkomponenterne måtte han for eksempel ty til at smelte gamle mønter. Han ville senere sige: “Jeg indså, at hvis du startede helt fra bunden, kunne du nemt bruge dit liv på at lave en brødrister.”

Du kan finde billeder af projektet på Google. – Se billeder.

Start ikke fra bunden

At starte fra bunden er normalt en dårlig idé.

Alt for ofte antager vi innovative ideer, og meningsfulde ændringer kræver en blank tavle. Når forretningsprojekter mislykkes, siger vi ting som: “Lad os gå tilbage til tegnebrættet.” Når vi overvejer de vaner, vi gerne vil ændre, tænker vi: “Jeg har bare brug for en frisk start.” Men kreative fremskridt er sjældent resultatet af at smide alle tidligere ideer og innovationer ud og fuldstændig genskabe verden.

Overvej et eksempel fra naturen:

Nogle eksperter mener, at fuglenes fjer er udviklet fra krybdyrskæl. Gennem evolutionens kræfter blev skæl gradvist til små fjer, som først blev brugt til varme og isolering. Til sidst udviklede disse små fnug sig til større fjer, der kunne flyve.

Der var ikke et magisk øjeblik, da dyreriget sagde: “Lad os starte fra bunden og skabe et dyr, der kan flyve.” Udviklingen af ​​flyvende fugle var en gradvis proces med iteration og udvidelse af ideer, der allerede virkede.

Processen med menneskelig flugt fulgte en lignende vej. Vi krediterer typisk Orville og Wilbur Wright som opfinderne af moderne flyvning. Vi diskuterer dog sjældent de luftfartspionerer, der gik forud for dem, såsom Otto Lilienthal, Samuel Langley og Octave Chanute. Wright-brødrene lærte af og byggede videre på disse menneskers arbejde under deres søgen efter at skabe verdens første flyvende maskine.

De mest kreative innovationer er ofte nye kombinationer af gamle ideer. Innovative tænkere skaber ikke, de forbinder. Ydermere er den mest effektive måde at gøre fremskridt på normalt ved at lave 1 procent forbedringer af det, der allerede fungerer, i stedet for at nedbryde hele systemet og starte forfra.

Gentag, start ikke fra ny hver gang

Toaster Projektet er et eksempel på, hvordan vi ofte undlader at bemærke kompleksiteten i vores moderne verden. Når du køber en brødrister, tænker du ikke på alt, der skal ske, før den dukker op i butikken. Du er ikke klar over, at jernet er hugget ud af bjerget, eller at olien trækkes op af jorden.

Vi er for det meste blinde over for tingenes bemærkelsesværdige indbyrdes sammenhæng. Dette er vigtigt at forstå, fordi det i en kompleks verden er svært at se, hvilke kræfter der arbejder for dig, samt hvilke kræfter der arbejder imod dig. I lighed med at købe en brødrister, har vi en tendens til at fokusere på det endelige produkt og undlader at genkende de mange processer, der fører op til det.

Når du har at gøre med et komplekst problem, er det normalt bedre at bygge videre på det, der allerede virker. Enhver idé, der i øjeblikket virker, har bestået mange tests. Gamle ideer er et hemmeligt våben, fordi de allerede har formået at overleve i en kompleks verden.

Gentag, start ikke på ny.

Vil du gerne læse mere om innovation, teknologi og meget mere? – Så tjek vores oversigt over spændende indlæg her.

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply