Hvordan laves gin
Reklame:

Der har været en ginrevolution i nyere tid, med en eksplosion af nye gins, der kommer på markedet, og flere og flere mennesker hvert år opdager lækkerierne ved denne lækre, alsidige spiritus.


Det er rimeligt at sige, at Danmark har oplevet en ægte kærlighedsaffære med gin i alle dens former siden 2020. Det store udvalg af gins på tilbud betyder dog, at det hele kan blive en smule forvirrende. Hvad ER gin egentligt? Hvordan er det lavet? Er gin det samme som vodka, eller kan det i det mindste laves af vodka? Er aromatiseret gin det samme som ‘rigtig’ gin?


Så vi har samlet en lille oversigt over alle svarene på de oftest stillede spørgsmål – og bevæbnet med din nye gin-ekspertise vil din næste gin og tonic smage endnu bedre!

Vi har et samarbejde med Winefamly, og der vil derfor være links til deres sortiment af spændende typer af gin igennem indlægget. Husk og tag et kig, det giver en god indsigt i mærker og hvilke typer der findes derude til rigtig gode priser!

Hvad er gin egentlig?

Du vil måske blive overrasket over at opdage, at der er ret stramme love, der styrer ikke kun, hvad gin er lavet af, men også hvordan det er lavet og endda hvordan det smager!

Her er hvad den nuværende juridiske definition af gin i EU har udmeldt – globalt set er definitionerne også meget ens:

  • Gin skal være en neutral spiritus destilleret af noget naturligt som hvede, byg, kartofler eller vindruer.
  • En gins smag kommer fra dens botaniske ingredienser (det er de urter, frø, blomster, planter eller krydderier, der tilføjes under produktionen), og, altafgørende, skal alle gins indeholde enebær; faktisk skal den fremherskende smag være af enebær, ellers kan drikken ifølge loven ikke defineres som gin.
  • Der skal være mindst 37,5 % ren alkohol i det samlede volumen af væske (det er ‘A.B.V’, du kan se på etiketten).
  • Inden for den overordnede kategori er der tre traditionelle typer gin: London Dry, Plymouth Gin og Old Tom gin – se nedenfor for forskellene mellem hver af disse. Nogle moderne, innovative gins falder dog ikke længere ind i nogen af disse kategorier!
  • Smagstilsatte gin, gin-likører og sloe gin er alle forskellige fra traditionel gin på nogle få væsentlige måder – se nedenfor for flere detaljer om dette!

Der er en masse debat i drikkevareindustrien lige nu omkring den juridiske definition af gin, og om den er for løs eller for restriktiv. Der florerer stærke meninger på begge sider af argumentet om, hvordan eller om innovative nye produkter skal eller ikke skal have lov til at kalde sig “gin”. Mere om dette emne senere!

Hvordan laves gin?

Gin er normalt lavet af en base af korn, såsom hvede eller byg, som først fermenteres og derefter destilleres.


Enebær og andre urter, planter og krydderier – kendt som aromater eller botaniske stoffer – tilsættes til den fermenterede kornblanding sammen med vand, indtil alkoholniveauet og smagsbalancen opfylder de nødvendige (eller ønskede) niveauer.


Der er flere forskellige tekniske produktionsmetoder, som destillatører bruger til at lave gin – for en fremragende, omfattende forklaring af disse, tjek vores indlæg om hvordan man laver rom eller whisky. Procedures for destillering er nemlig meget den samme.


Sammensat gin (også nogle gange kaldet ‘badekar gin’, med henvisning til de partier, der blev fremstillet ulovligt derhjemme under det amerikanske forbud i 1920’erne!) er lavet ud fra en enklere proces: frugt, urter, grøntsager eller krydderier (inklusive enebær) tilsættes til en neutral base spiritus og efterlades til at trække med smagene.

Er det rigtigt, man kan lave gin af vodka?

Ja! Mens de fleste “ordentlige” kommercielle gin-producenter udvinder smagen fra botaniske produkter gennem destillation, er det muligt at lave gin blot ved at “gennembløde” de planter, urter eller krydderier, du vil bruge i grundånden. Hvilket betyder, at det er meget muligt at lave din egen gin derhjemme ved at bruge vodka! Men husk enebær!

Hvad smager gin af?

Grunden til, at mange bartendere og mesterdestillere elsker gin, er dens alsidighed som spiritus, og grunden til det er, at den ikke har en enestående smag; hvert enkelt mærke og udgave har en helt anden smagsprofil.
Den eneste konsistente smag, der trænger igennem alle gin, uanset mærke eller type, er enebær, en subtil gran-duft.


Men derudover er der hundredvis af forskellige botaniske ingredienser, der kan kombineres på forskellige måder for at producere en helt unik smag til hver gin.


Almindelige gin-botaniske ingredienser omfatter koriander, appelsin, citron, angelica-rod, kanel, kassia, kardemomme, ingefær, muskatnød og malede mandler.


Disse smagsvarianter er dog meget subtile, og din gin er ikke ‘flavoured/smagstilsat’ i den moderne betydning af kunstige tilsatte smagsstoffer; det er mere som de forskellige noter af citrus eller krydderier, du kan finde i din vin.

hvordan laves gin - enebær
På billedet ses enebær som er en af de vigtigste ingredienser i traditionel gin

Hvad er de forskellige typer traditionel gin?

London Dry Gin

Anses af mange destillerier for at være den mest sofistikerede type gin. Overraskende nok behøver denne type spiritus ikke at blive produceret i London! Begrebet refererer faktisk til en bestemt type produktionsproces, som skal opfylde den juridiske definition, for at ginen kan kalde sig London Dry.

Du kan se et eksempel på en London Dry gin her hos Winefamly!


Den største forskel mellem London Dry og andre gins er, at alle dens botaniske stoffer skal tilsættes under destillationsprocessen, og de skal alle være naturlige. Intet andet end vand og en meget lille mængde sødemiddel kan tilsættes efter destillation. Derimod kan andre gins have syntetiske eller kunstige smagsstoffer eller sødestoffer tilsat efter destillation.

Plymouth Gin

Enebærsmagen i Plymouth gin er en anelse sødere end London Dry gins, og den er også mere subtil, med større vægt på “rod” botaniske ingredienser som lakrids og orris. Denne stil skal laves i Plymouth – og selvom der plejede at være mange destillerier, der arbejdede der, er der nu kun et tilbage.

Old Tom Gin

Meget sødere end Plymouth eller London Dry stilarter, Old Tom er det “manglende led” mellem tørre, moderne stilarter af gin og Genever, det hollandske destillat, der kom før dem. Populær i det 18. århundrede (hvor nogle producenter tilføjede masser af sukker eller honning for at skjule dårlig kvalitet, hjemmelavet gin!), Old Tom-stilen har oplevet en nylig genoplivning i hænderne på bartendere, som kan lide den for den sødere kant, denne gin giver god smag til klassiske cocktails.

Hvad er Navy Strength Gin?

Du har måske også læst om, set eller smagt Navy Strength Gin. Der er en vis debat omkring ægtheden af ​​udtrykket ‘Navy Strength Gin’ som en traditionel kategori af gin, og nogle hævder, at det faktisk først blev opfundet i 1990’erne af et marketingteam for en ny gin af høj styrke!


Så hvad er historien bag Navy Strength gin? Fra det 18. århundrede – for omkring 200 år siden – fik den britiske kongelige flåde rationer af gin (til officerer) og rom (til sømænd) at drikke under deres lange rejser. Ginen og rommen blev opbevaret i trætønder under dækket – sammen med skibets krudtlager.


For at sikre, at krudt stadig ville brænde, når den blev tændt, selvom ginen lækket ind i tønden ved et uheld, krævede flåden, at alkoholindholdet i disse rationer skulle være 100 % proof – det er 57,1 % ABV i moderne termer!


Derfor bruges udtrykket ‘Navy Strength’ i disse dage til enhver højstyrkig gin med et alkoholindhold på 57% eller mere.

Du kan se et eksempel på en navy strength gin lige her hos Winefamly!

Hvordan adskiller moderne gin sig fra traditionelle typer?

Dette udtryk omfatter alt, der ikke passer ind i andre pænt skitserede kategorier og giver destillatører masser af manøvrerum.


Selvom der ikke er nogen kvalitetsgarantier med moderne gins, er det denne kategori, hvor nogle ægte visionære spiller – og de har en hel verden af smag lige ved hånden!

Så hvad er smagstilsat/flavoured gin egentlig?

“Flavoured gin” er et udtryk, der er opstået i de senere år takket være det hidtil usete boom i moderne spiritus, der rykker grænserne for den traditionelle definition af gin, ved at tilføje nye aromater og smagsstoffer til den destillerede væske.


Alkoholindholdet og produktionsprocessen ligner dem for traditionel gin, men de veletablerede, almindelige botaniske planter tager mere af bagsædet til stærkere smag af frugt, krydderier og bær såsom clementin, blomme, jordbær og blodappelsin.

Mange af disse lækre nye stilarter af gin, såsom rabarber gin og rose gin, hindbær gin og honning gin har høstet stor anerkendelse fra både industrien og offentligheden og er med til at ændre gin-landskabet i hele verden for fremtiden!


Der opstår en vis forvirring omkring produkter der præsentere sig selv som “gin med smag”, mens de faktisk på grund af deres høje sukkerindhold, (relativt) lave alkoholvolumen og mangel på overvejende enebærsmag, faktisk kvalificeres som gin-likører, eller noget helt andet!

Hvordan adskiller ginlikør sig fra gin?

En gin-likør vil normalt adskille sig fra gin på disse måder:

  • Har en høj koncentration af tilsat sukker, hvilket fører til en meget sødere, sirupsagtig smag og tekstur end gin
  • Har en ABV på 20-30 %
  • Har ikke enebær som hovedsmag
  • Er ikke produceret efter den lovmæssige definition for gin

Forvirrende nok er sloe gin faktisk en gin-likør på trods af dens navn!


Der har du det – en kort introduktion til, hvad gin er, hvordan det er lavet, de forskellige slags traditionelle gin, og hvordan disse er forskellige fra innovative nye gins, gins med smag og gin-likører! Så nu er der kun tilbage at gå ud og udforske alle de forskellige slags gin, der er på tilbud, og se, hvilken der er din favorit!


Et godt sted at starte er ved at melde dig ind i Winefamly – som giver dig utroligt gode priser på gin, vin, rom, whisky og meget mere! Du kan på den måde kommer hurtigt igang med at lave nogle lækre cocktails derhjemme!

Hvis du mangler inspiration til cocktails så tag endeligt en kig på Thipzy.dk hvor du kan finde drinks og cocktail til enhver lejlighed! – Se gin-opskrifter her!

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply