Hvad er beton og hvordan kan det burges
Reklame:

Beton er et kompositmateriale eller en blanding, der er et resultat af forskellige komponenter. Generelt er de vigtigste ingredienser, der anvendes, sand, grus, cement og vand.

1. Hvad er beton?

Det er et materiale, der en gang er installeret, kan holde i årtier og stadig bruges i dag på grund af dets styrke. Blandt dets vigtigste anvendelser: strukturer, betongulve og det bruges endda til fremstilling af møbler eller dekorative skulpturer.

Betonoverfladen kan være industriel og kold, såvel som organisk og varm. Sandheden er, at vi roligt kan sige, at beton byder på et væld af muligheder.

Beton er et materiale, der tilpasser sig efter behov. Betontyper varierer og har forskellige egenskaber og kvaliteter, afhængigt af mængden og typen af tilsatte materialer. Mulighederne er mange, hvilket gør det muligt at bruge det i mange forskellige projekter.

2. Hvad er der i beton?

Betonens komponenter, ingredienser eller bestanddele er som følger:

Cement

Cement er det hydrauliske bindemiddel. Det er normalt sammensat af kalksten og ler. Det er en af ​​hovedkomponenterne i beton, som forbinder dets komponenter og giver det visse væsentlige egenskaber, såsom dets styrke.

Sammensætningen af ​​cement kan variere afhængigt af forskellige typer behov, hvilket opdeler det i flere kategorier:

CEM I (Portland cement) er en cement, der er velegnet til design af armeret eller forspændt beton, fordi den giver et højt styrkeniveau.

CEM II A eller B (komposit Portland cement) har den særlige evne at være meget fleksibelt. Derfor bruges de i værker til almindelig brug, som til traditionelle gulve eller til simple belægninger.

EMC III A, B eller C (højovnscement) er velegnet til barske miljøer og er kendt for at være holdbare.

EMC IV A eller B (cement af puzzolantypen) er også velegnet til aggressive miljøer, ideel til hydrauliske strukturer.

CEM VA eller B (kompositcement) har de samme fysiske egenskaber som CEM III, men ikke de samme bestanddele.

Ønsker du at se et stort udvalg af cement af forskellige typer, så tjek Davidsenshop.dk.

Her er et link til deres udvalg af cement! – Tjek det ud!

Vand til blanding

Vand er et væsentligt element i fremstillingen af beton. Det hydrerer cementen, hvilket frigiver dens bindeevne og letter påføringen af beton.

Det brugte vand skal være rent! (Undgå at bruge havvand) og pas på ikke at tilføje for meget, da dette kan påvirke din betons ydeevne. Faktisk kan det mindske dens styrke og holdbarhed markant.

Betontilslag – sten og grus

Tilslag af naturlig eller kunstig oprindelse er mineralkorn af varierende størrelse. Som hovedkomponenter i beton overfører de visse tekniske og æstetiske egenskaber, især deres modstandsdygtighed.

Valget af den anvendte granulattype bør ikke foretages på en let måde, da det vil påvirke holdbarheden af din beton. Der findes forskellige typer tilslag: fyldstoffer, sand, grus, spåner og ballaster.

De forskellige typer aggregater er klassificeret efter deres dimensioner, udtrykt ved formlen d / D.

 • d = den mindste diameter af tilslaget.
 • D = den største diameter af tilslag.

Eksempel: Hvis et granulat har lille masse og passerer gennem en 6 mm sigte, og en stor mængde masse passerer gennem en 10 mm sigte, vil det blive kaldt “6/10 granulat”.

Ønsker du at se et stort udvalg af sand, grus og tilslag af forskellige typer, så tjek Grat.dk.

Her er et link til deres udvalg af sand og meget mere! – Tjek det ud!

Betonadditiver – forsegler og fortætning

Additiver er kemikalier, der tilsættes under betonblanding og doseres let under klargøring (mindre end 5 % af betonmassen).

Disse produkter giver mulighed for at forbedre visse egenskaber ved betonen, såsom dens hærdetid eller dens vandafvisende egenskaber.

I dag, meget udbredt, er der forskellige typer tilsætningsstoffer, som vil give dig mulighed for at opnå din drømmebeton.

 • Betonforsegler
 • Betonfortætningsmiddel

3. Forskellige typer beton

Med de nye teknologiske fremskridt er betonsortimentet i konstant udvikling.

Beton er et materiale, hvis sammensætning er under udvikling. Dens dosering og komponenter kan tilpasses efter den ønskede ydeevne.

Alt dette opnås ved at ændre nogen af dets grundlæggende komponenter og tilføje forskellige tilsætningsstoffer. Dette gør beton til et meget alsidigt materiale.

Kort beskrivelse af de forskellige betontyper:

Fiberarmeret beton

Fiberarmeret beton er et materiale, hvori syntetiske eller metalliske fibre i forskellige størrelser er integreret og fordelt homogent i betonens masse.

Der findes forskellige typer fibre, med forskellige påvirkninger af betonen. Deres funktion er at forbedre visse egenskaber ved betonen, såsom modstand mod bøjning eller begrænsning af revner.

Dosering fra 0,5 til 2% pr. m³ beton, disse fibre har iboende egenskaber: sammensætning, størrelse, form.

Der er forskellige kategorier af fibre, som omfatter:

 • Stålfibre
 • Organiske fibre
 • Mineralske fibre
 • Syntetiske fibre
Fiberarmeret beton - hvad er beton
Her er betonen armeret med syntetiske fibre

Selvkomprimerende beton

Selvkomprimerende beton, kendetegnet ved sin flydeevne, adskiller sig fra traditionel beton ved sine egenskaber i frisk tilstand.

Faktisk har SCC (Self Compacting Concrete), takket være de forskellige komponenter, der udgør den, kapacitet til at indstille sig selv, hvor den påføres, uden at ty til et vibrationssystem for at homogenisere det.

Fordele ved selvkomprimerende beton:

 • Nem installation og implementering
 • Det behøver ikke et vibrationssystem for at tilpasse sig forskallingen.
 • Reducerer støbningstiden.
 • God til forme “svære” forskallinger, hvor anden beton ikke flyder.
 • Glat overflade.

Højtydende beton

High Compression Concrete (HCC), eller højtydende beton, dukkede op i 1980’erne og er karakteriseret ved sin mekaniske styrke (spænder fra 50 til 100 MPa) sammenlignet med konventionel beton (25 til 35 MPa).

Når vi over en modstand på 100 Mpa taler vi om ultra højtydende beton.

Denne blanding har følgende egenskaber:

Modstand:

 • Høj trykstyrke, hvilket reducerer den nødvendige mængde beton
 • Meget lav porøsitet

Holdbarhed:

 • Holdbarheden af dette materiale tillader dets brug i fjendtlige miljøer og reducerer vedligeholdelsesomkostningerne i strukturen.

4. Dekorativ Beton

Udover at tilfredsstille mange behov i byggeverdenen, er beton et materiale, der også er blevet trendy i forhold til dekoration.

Især når det bruges på gulve. Uanset om det er indendørs eller udendørs, optræder det i forskellige former, hvilket resulterer i forskellige påføringsmetoder.

Dekorativ beton omfatter følgende:

Deaktiveret beton eller vasket beton

For at opnå denne finish bruges et tilsætningsstof i blandingen, “deaktiveringsmidlet”, som gør, at betonen tager lang tid at hærde.

Når der er lidt tid tilbage til at tørre, renses overfladelaget for at fjerne al cement og efterlade tilslag blotlagt.

Til denne finish er det vigtigt at bruge æstetiske og kvalitetstilslag, da disse vil være den synlige del.

Denne finish er meget udbredt i parker, byer, fortove osv. hvor det er vigtigt at der er et skridsikkert underlag.

Farvet beton

Beton kan farves på fire forskellige måder:

 • Farve
 • Integrerede pigmenter
 • Farvefortætningsmidler
 • Syre

Hver af disse farvemetoder producerer forskellige aspekter og har sit eget sæt af fordele og ulemper.

Vokset beton

Det er en dekorativ beton, hvorpå der påføres en voks efter hærdning. Den kan påføres mange underlag, er vandtæt, holdbar og nem at vedligeholde.

Polerede betongulve

En beton, hvis overflade er blevet slebet og poleret efter hærdning. De forskellige processer, der anvendes, gør betongulve glatte og skinnende.

Hos Hvordanfungerer er vi eksperter i poleret beton, vi har en hel sektion dedikeret til polerede betongulve.

Et betongulv er intet andet end en plade sammensat af en blanding af cement, sand, tilslag og vand, derefter spartles den og afsluttes med en beskyttende finish for at forhindre slid, ridser og pletter.

Et betongulv, nyt eller eksisterende, kan omdannes til en dekorativ gulvbelægning, hvis den bliver behandlet for at fjerne dens ruhed, gøre den skinnende, modstandsdygtig over for pletter og trafik.

Poleret beton
Poleret betongulv

Holdbar og slidstærk

Poleret beton ridser ikke let, selv når den er stærkt udsat for stød og slid.

Denne modstandsdygtighed skyldes dens betonsammensætning, specifikke tilslag såsom kvarts og tilsætningsstoffer, der giver den styrke og fleksibilitet ideel til jord med tæt trafik.

Dens vandafvisende egenskaber tillader dens installation i alle industrielle miljøer.

Hygiejnisk og nem at vedligeholde

Den anden fordel ved et poleret betongulv er dets enkle vedligeholdelse. Rengør blot med en industriel skuremaskine og vand eller et PH-neutralt rengøringsmiddel for at bevare sin originale glans.

Fri for fuger, hvor bakterier og skimmelsvamp generelt samler sig, vil et fugefrit poleret betongulv eller med forseglede fuger altid være meget hygiejnisk.

Du kan læse mere om hvordan du polere og sliber dit beton gulv lige her!

Trykt Beton eller Stemplet Beton

På grund af denne finish kan betonen simulere forskellige teksturer og materialer. Det er en meget simpel teknik at forstå: Når blandingen stadig er frisk, bliver der lavet prægninger i betonen med forskellige støbeforme, så den når den er tør, ser ud som den er valgt.

Denne gulvfinish er imponerende og kombineret med farvepigmenter kan du efterligne et væld af finish, fra plader, træ, sten osv.

For at se nogle finish er det nok at søge i Google Images, “stemplet beton“.

Hvordan monteres trykt beton?

Implementeringen er ret enkel.

Generelt er disse 4 trin nok til at producere trykt beton:

 • Du skal blot hælde din betonblanding som normalt ud i din form
 • Placering af matricerne/stempeler
 • Spray hærdende farvestof og mønster til indstøbning i betonen
 • Fjern kun forme, når din finger ikke laver mærker på betonen.

Betonpladen er nu stemplet med den ønskede farve. Tilbage er blot at fjerne den overskydende cement ved hjælp af højtryksvand.

Det anbefales, at en dygtig fagmand udfører denne type arbejde. Forkert placering eller forskydning af matricerne kan forårsage et andet resultat end forventet, og som du vil gå på hver dag.

Spørg fagfolk og producenter i dit område for at få bygget indgangen til dit drømmehus.

5. Hvordan blander man beton korrekt?

For at bygge et fundament, en plade eller en væg skal du sandsynligvis bruge beton. Det er godt at vide, før du går i gang, at manuel blanding af beton er en relativt vanskelig operation, som kræver lidt øvelse!

Skal du derfor producere en større mængde beton, vil brugen af en betonblander være til stor hjælp.

Blanding af beton manuelt

Trin 1

 • Til at begynde med skal du sørge for, at gulvet, du skal hælde betonen på, er rent.
 • Doser dine materialer i de rigtige proportioner til den type beton, du ønsker, og placer dem i det tidligere rensede område.

Trin 2

 • Brug en skovl til at blande dit grus og sand i små portioner for at opnå en homogen blanding.

Trin 3

 • Læg derefter cementen i den bunke du lavede i det foregående trin og bland det hele sammen for at få en homogen bunke igen.

Trin 4

 • Med skovlen danner du et lille krater i midten af din stak for at hælde vandet.
 • Bring blandingen til midten af krateret ved hjælp af bagsiden af din skovl, indtil en homogen og fast blanding opnås.

For at finde ud af, om din blanding er klar til brug, kan du tjekke med din skovl, at den har en god konsistens.

Blanding af beton med en betonblander

Ud over at det er nemt, hurtigt og mindre trættende end manuel blanding, vil brugen af ​​betonblanderen gøre dit arbejde lettere og give dig mulighed for at lave større mængder beton.

Betonblandertypen kan variere alt efter de ønskede volumener. For en stor mængde beton, overvej en stor med en benzinmotor. Til lavere volumener er en lille tank og en elmotor tilstrækkelig.

Før du begynder at blande, skal du tage nogle forholdsregler:

 • Sørg for, at betonblanderen er ren.
 • Kontroller, at maskinen er installeret og forankret korrekt.

Trin 1

 • Tænd for betonblanderen (det er indlysende)
 • Tilsæt gradvist vand, og lad det blande for at undgå, at der løber vand ud.

Trin 2

 • Hæld cementen
 • Lad denne opløses
 • Bland indtil en ensartet pasta er dannet.

Trin 3

 • Under hensyntagen til de korrekte proportioner, hæld sand og grus.
 • Lad det blande et stykke tid.

Trin 4

 • Når blandingen er klar, hæld den i en trillebør
 • Husk på, at det er meget vigtigt at rengøre betonblanderen med rigeligt vand efter endt brug, ellers størkner betonen indvendigt.

6. Betonkomprimering – hvordan komprimere man beton korrekt?

Betonens kompakthed er en værdi, der ofte er angivet med et “c” for at bestemme hulrumsvolumen indeholdt i et materiale.

Det er simpelthen forholdet mellem objektets tilsyneladende volumen betragtet i dets faktiske volumen (uden hulrummene).

Man komprimere typisk beton ved at vibrer det over en periode. Nogle har vibrerende stænger, hvor andre kan banke eller ryste de forme som benyttes til støbning.

Komprimering fjerne luft fra betonen og øger derfor densiteten som resultere i et meget stærkere materiale.

Typisk vil man vibrer beton indtil der ikke længere kommer luftbobler op til overfladen. Dette kan tage alt fra sekunder til minutter alt efter hvor meget beton der skal vibreres.

Det er vigtigt at gøre dette inden betonen er hærdet.

7. Betonhærdningstid – hvor lang tid skal beton tørre?

Tørring af betonen eller teknisk kaldet hærdning er den største bekymring efter støbning af betonen. Det er dette trin, der vil gøre det muligt for betonen at opnå sine egenskaber.

Disse er styrke og holdbarhed. Ligesom proportionerne og måden at lave beton på er vigtigt, er det også vigtigt, hvor længe det må tørre og under hvilke forhold.

Betontørretid er karakteriseret ved to vigtige datoer, når der udføres test for at verificere betonens kvalitet:

 • Test efter 7 dage
 • Test efter 28 dage

Vi vil se, at flere faktorer påvirker betonens tørretid, såsom ydre forhold, betontype, betonkvalitet: vandindhold, tilslagskvalitet, type tilsætningsstoffer. Men den vigtigste faktor er dens anvendelsesområde.

Hvad er beton - tørringstid
Fodspor og revner i beton som ikke var tørret tilstrækkeligt og efter retningslinjerne.

Sådan tørrer du beton korrekt

Tørretiden for beton, hvad end den er, er reguleret af standarderne NF EN 206-1. Tørringen af betonen (med andre ord dens hærdning) er det sidste væsentlige trin for ikke at forsømme at opnå de ønskede egenskaber.

Dette sidste trin kræver særlig opmærksomhed og bør udføres så homogent som muligt.

Det er sjældent overholdt på byggepladser at vente på de frister, der er angivet i standarderne, for optimal tørring.

Dog anbefales minimumsgennemløbstider før arbejdet genoptages for at sikre fremtidige styrkeegenskaber for betonen og for at forhindre, at den nystøbte plade falder sammen under fødderne.

Betonen vil have nået sin klassemodstand på 28 dage, og da der ikke er noget betontørresystem, skal du være tålmodig og blot vente på de anbefalede tidspunkter.

Forholdsregler ved hærdning af beton

Varme omgivelser

Hvis temperaturen stiger, sætter betonen sig hurtigere! Og i modsætning til hvad du måske tror, er det ikke altid en god situation. At tage for hurtigt kan resultere i et langsigtet tab af styrke.

Hydreringsløsninger eller endda afkøling af strukturen kan implementeres, så det vil være nødvendigt regelmæssigt at vande overfladen af din beton eller levere køleplader. Ja, selv din beton kan få det for varmt!

Kolde omgivelser

I tilfælde af frost kan betonhærdningsprocessen blive påvirket negativt, og dens hærdning bremses. Det er nødvendigt at henvise til lovtekster, det de indeholder, og at angive den procedure, der skal følges i tilfælde af et pludseligt fald i temperaturen.

Temperaturpåvirkningen omkring 5°C kan nemlig forlænge betonsætningen op til en faktor 5! Det er af denne grund, at implementering af beton ved en temperatur lavere end 5°C er forbudt.

Risici for forkert hærdet beton

Ud over det ovenfor nævnte styrketab er de værste konsekvenser, der kan føre til en dårlig hærdning af en beton, naturligvis den langsigtede revnedannelse i konstruktionen.

Og desværre er denne patologi af beton meget almindelig, men den bør ikke altid sættes på bagsiden af en dårligt tørret beton. Mange andre faktorer spiller ind for at forklare udseendet af disse revner.

Reklame:
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply